Elbúcsúzott a legendás Boeing 747 repülő, a légi utazás forradalmára

Kigördült a gyárból az utolsó Boeing 747, ismert nevén Jumbo Jet, a cég 54 év után állította le a repülőgépmodell gyártását.

Fotó: Boeing

A szállítórepülő sorrendben az 1574. volt, amely a Boeing Washington állambeli gyárában elkészült. A Jumbo Jet a repüléstörténet része lett, megjelenésével olyan távoli városok közvetlen összeköttetése valósult meg légi úton, ami korábban nem volt lehetséges. Az utolsó modellt az Atlas Air amerikai légiszállító-cég vásárolta meg.

Fotó: Pixabay

A Boeing azt követően döntött a 747 modell gyártásának leállításáról, hogy az elmúlt másfél évtizedben elterjedtek a hasonlóan széles géptörzsű, két hajtóművel felszerelt nagy hatótávolságú repülők, amelyek jóval gazdaságosabban üzemeltethetők, mint a négy hajtőműves Jumbo Jetek.

Különlegességei közé tartozik, hogy kétszintes, és csaknem 500 utas elszállítására képes.

Használják áruszállításra, valamint az elnöki repülő, az Air Force One szintén Jumbo Jet, és ezt a modellt használták a NASA űrsiklójának szállítására is. Méretei lenyűgözőek: törzsének hossza 68,5 méter, teljes magassága pedig egy hatemeletes épülettel egyezik meg.

Fotó: Unsplash

A Boeing a 747-es gyártásáról azt követően döntött az 1960-as évek második felében, hogy elveszített egy komoly katonai megrendelést a C-5A óriás szállítógépre. Az első Jumbo Jet elkészítése 16 hónapon át tartott, és összesen 50 ezer ember munkája volt benne. A gép először 1969-ben emelkedett levegőbe, és 1970-ben állt forgalomba, az azóta megszűnt PanAm légitársaságnál.

AMI MÉG ÉRDEKELHET