Patinás luxushotelek a múltból, amelyek ma is működnek

Megvan a varázsa, ha történelemtől átitatott épületben szállunk meg.

Minden kontinensnek megvannak azok a régi szállásai, amelyek többet jelentenek szimpla hotelnél: magukon viselik a hely szellemét, évszázados történelmét. Patinás luxus-szállók mutatunk be Párizstól Velencén át Dél-Afrikáig, Perutól Szingapúrig .

Ritz – Párizs

Fotó: Ritz Paris

A Place Vendôme-on található, 19. századi építészeti gyöngyszem a The Ritz-Carlton szállodahálózathoz tartozik. Coco Chanel 1937-ben úgy döntött, hogy beköltözik a Ritz Parisba és 34 évig élvezte a kényelmét. Otthon érezte magát a szálloda luxusa és eleganciája közepette, és fokozatosan behozta kedvenc bútorait. „A Ritz az otthonom” – mondta a látogatóknak. Szobája ma a Coco Chanel lakosztály, amit a Ritz Paris sértetlenül megőrzött. Ernest Hemingway amerikai regényíró és francia kollégája, Marcel Proust is lelkes rajongója volt a hotelnek - utóbbi számos estélyt adott itt, emlékét lakosztály őrzi. A szobaárak napi 1300 eurótól indulnak, legdrágább, Imperial lakosztály ára 11 400 eurótól kezdődik.

Raffles Hotel – Szingapúr

Fotó: Facebook

A modern Szingapúr alapítójáról, Sir Stamford Rafflesről elnevezett, 1887-ben megnyílt hotelre a luxusszállodák királynőjeként szoktak hivatkozni, ahogy Rudyard Kipling is teszi írásaiban.

Kiplingen kívül megszállt itt Elizabeth Taylor, Charlie Chaplin, II. Erzsébet angol királynő és Michael Jackson is.

A Rafflesbe belépve rögtön egy 60 méter magas előcsarnokban találjuk magunkat. A szálloda éttermeit és bárjait sztárséfek uralják, mint például Anne-Sophie Pic, Jereme Leung Yi és Alain Ducasse. A korábbi, impozáns viktoriánus dekorációval díszített, komor tereket 21. századi hűvös elegancia váltotta fel. Persze van, amit megőriztek az eredeti dizájnból: például a fonott székeket, a mennyezeti ventilátorokat, a sárgaréz csengőgombokat, a villanykapcsolókat és a kerámia lámpákat.

Hotel Palazzo Gritti  – Velence

Fotó: Hotel Palazzo Gritti

A 14. században a velencei gótika stílusában épült palota – leghíresebb tulajdonosáról – Andrea Gritti dózséról kapta a nevét. A Canale Grande partján álló palota eredeti muránói üveg berendezéseivel mindmáig Velence fénykorának autentikus királyi pompáját sugározza a szállóvendégeknek. A hotel az évszázadok során sokszor cserélt gazdát – például sokáig a vatikáni nagykövetek rezidenciája volt –, míg végül 1895-ben szállodává alakították. A Hotel Palazzo Gritti nemcsak a Canale Grandera nyíló kilátással, a fényűző lakosztályaival vagy a bíborban pompázó könyvtárával, de luxus éttermeivel és bárjaival is maradandó élményt nyújt

Londolozi Vadrezervátum – Skukuza

Fotó: Londolozi Vadrezervátum

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Park nyugati határán található, közel 155 négyzetkilométeren elterülő Londolozi Vadrezervátum 1926-ban nyílt meg. A határain belül vadon élő állatok közül megtalálhatók oroszlánok, leopárdok, fekete orrszarvúk, afrikai elefántok és afrikai bivalyok is. A rezervátum területe először egy vadászfarm volt, amit sportvadászok látogattak nagyvad trófeákért.

1971-ben a Varty testvérek, Dave és John betiltották a vadászatot, és a fókuszt a fotós-szafarikra helyezték, amelyek óvják és tiszteletben tartják ezeket a fenséges állatokat.

Sőt, amikor átvették az irányítást, átnevezték a rezervátumot Londolozinak, ami zulu nyelven azt jelenti, hogy „minden élőlény védelmezője”. A szálláshely a természetvédelemre és a falusi feelingre helyezi a hangsúlyt, remekül ötvözve a luxussal.


Palacio del Inka – Cuzco

Fotó: Palacio del Inka

A közel öt évszázados múltra visszatekintő perui kúria, az egykori inka birodalom fővárosának (Cuzco) történelmi központjában áll. A 16. századi kastélyt a 20. század közepén múzeummá alakították, majd 1976 óta szállodaként működik. A város központjában található Palacio del Inkát korabeli gyarmati építmények, múzeumok, mesés régészeti lelőhelyek, kiváló éttermek és nyüzsgő helyi piacok veszik körül. Belső tereiben kőboltozatokat, autentikus spanyol építészeti formákat és díszes, aranyozott régiségeket találunk. A szálloda egyik fénypontja az Andes Spirit Spa, amely hidroterápiás medencével, különféle típusú kezelőszobákkal és fitneszközponttal rendelkezik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET