Életveszélyes strandok, amelyeken jobb csak a parton napozni

Cápák, medúzák, krokodilok, hullámok, rejtett áramlatok, futóhomok – a tengerparton sem mindig vidám és gondtalan az élet...

tenger ocean
Illusztráció: Getty Images



1. Playa Zipolite, Mexikó

Fotó: Instagram

A helyiek csak a halál strandjának nevezik... Mivel Zipolite ezzel együtt Mexikó 10 legnépszerűbb strandja közé tartozik, megemelték a speciálisan képzett életmentők számát, hogy a felelőtlen vagy nem jól úszó strandolókat időben ki tudják menteni a hatalmas hullámokból és a rejtett, erős áramlatok közül.

2. Hanakapiai Beach, Hawaii

Fotó: Unsplash

A Kauai-szigeten található partszakaszhoz több mint 3 kilométeres hegyi séta után érhetünk el, de a látvány minden fáradtságot megér. Nyáron szinte áttetszően tiszta a víz, a téli hónapokban viszont rettenetesen erősek az áramlatok, hatalmasak a hullámok, nem alkalmas fürdőzésre – ám éppen ez az, amit az ide érkező turisták egy része nem vesz elég komolyan. Mivel a partot nem veszi körbe zátony, ami tompítaná a víz erejét, a hullámok olyan erősek, hogy egy pillanat alatt elsodorhatja fürdőzőket.

3. New Smyrna Beach, Florida

Fotó: Instagram

Nagyon népszerű üdülőövezet, rengetegen járnak ide szörfözni, vitorlázni vagy horgászni. Ezzel nem is lenne probléma, csakhogy a cápák is kedvelik a környéket.Tavaly összesen 64 halálos cápatámadást jegyeztek fel a világon, abból 21-et itt, az amerikaiak kedvenc szörfparadicsomában...

4. Gansbaai, Dél-Afrika

Fotó: Unsplash

Dé-Afrika egyik legszebb strandját találóan „Cápafolyosónak" is nevezik, de ez nemhogy elriasztja, hanem vonzza a turistákat: cápaleső búvártúrákat is szerveznek itt, amelynek alkalmával a bátrak ketrecben merülnek le a veszélyes ragadozók közé. Az extrém programok miatt a víz mindig tele van cápacsalogató vérrel, nyers húsokkal, így nem biztonságos strandolni.

5. Cape Tribulation, Ausztrália

Fotó: Unsplash

A Queenslandhez tartozó óceánpartot kivételesen nem a víz ereje vagy a cápák teszik veszélyessé, hanem a medúzacsípések . A helyi önkormányzat csak védőöltözékben tanácsolja a strandolást, a „stinger suit" búvárruha tulajdonképpen egy vékonyabb spandexoverál, amely az egész testet lefedi és így nem engedi át a medúzacsápokat. A medúzák mellet a sós vízi krokodiloktól is érdemes távolságot, amelyek főleg az folyótorkolatokban támadnak.

6. Morecambe-öböl, Egyesült Királyság

Fotó: Instagram

Alattomos, kiszámíthatatlan partszakasz Lancashire-ben, ahol mindig változik a vízszint. Amikor száraznak tűnik (ahogy a képen is), igazából veszélyes futóhomokkal találkozhatunk, ami „leszippantja" az arra járókat. Egy embernél nagyobb, nehezebb tárgyat is képes elnyelni, megmozdítani, úgyhogy nem veszélytelen arra sétálni, biciklizni sőt még autókázni sem.

AMI MÉG ÉRDEKELHET