10 híd a nagyvilágból, amelyeken egyszer át kell kelni!

Építészeti remekek, amelyek nélkülözhetetlenek a közlekedésben, de már a puszta látványuk miatt is jó, hogy megépültek.

Ámulatba ejtő mérnöki remekművek tesznek lehetővé olyan utazásokat, amelyekről 100 éve még csak álmodoztak az emberek.

Tanjang–Kunsan híd, Kína

Fotó: Instagram

A világ leghosszabb vasúti hídja közel 165 km-en át kanyarog, és 9 milliárd dollárból épült. Munkálatai 2006-ban kezdődtek, és 2011-ben adták át a nagy sebességű gyorsvasúttal együtt. A Sanghaj és Nanking között kanyargó híd tulajdonképpen Pekinget és Sanghajt köti össze. Egy 9 km-s szakasza a Yangcheng tó felett halad át.

Vasco da Gama híd, Portugália

Fotó: 123rf

Európa leghosszabb hídja (12 km) Lisszabonban található – extra rövid idő, mindössze másfél év alatt készült el. Építésén 3000 építőmunkás és mérnök dolgozott folyamatosan. Az 1998-ban átadott híd a Tejo folyó Atlanti-óceáni torkolata felett ível át. A Vasco da Gama a portugál főváros legforgalmasabb főútjait köti össze egymással.

Pontchartrain híd, Egyesült Államok

Fotó: Instagram

A párhuzamosan futó két hídrész a louisianai Mandeville-t köti össze New Orleans-al a Pontchartrain-tó fölött. Amerika egyik leghíresebb hídja 1956-ban készült el: több mint 38 km hosszú és 9500 pillér tartja. Naponta 43 ezer ember halad át rajta.

Zhangjiajie üveghíd, Kína

Fotó: Instagram

A 2016-ban átadott üveghíd 99 darab üveglapból készült és 430 méterével a leghosszabb, ami két sziklafalat köt össze egy 300 méter magas szakadék felett. A tökéletes látványról 61 cm vastag üvegpadló gondoskodik.

Charles Kuonen függőhíd, Svájc

Fotó: 123rf

A világ leghosszabb, 494 méteres függőhídja a Zermattot és Grächent köti össze. A gyaloghídról tökéletesen látszanak Svájc legmagasabb hegycsúcsai, többek közt az Alpok hetedik legmagasabb csúcsa, a 4478 méteres Matterhorn is.

Millau-i völgyhíd, Franciaország

Fotó: Instagram

A Tarn folyó völgyét hidalja át a franciák büszkesége, amely 343 méter magas pilonjával és 245 méter magas pilléreivel jelenleg is a világ legmagasabb közúti hídjának számít; van olyan pontja, amelyik alá beférne az Eiffel-torony. A hídon fut át a Spanyolországba tartó A75 autópálya.

Chesapeake-öböl híd és alagút, Egyesült Államok

Fotó: Instagram

A Chasepeake-öböl mintegy 300 kilométer hosszan nyúlik el a Susquehanna folyótól az Atlanti-óceánig. Az 1964-ben épült, több mint 28 kilométeres híd az Annapolishoz közeli Sandy Pointot köti össze a marylandi Kent-szigettel, különlegessége, hogy egy szakaszon a víz alatt vezet az út.

Bang Na–Bangpakong felüljáró, Thaiföld

Fotó: Getty Images

Az 56 kilométeres autóút tulajdonképpen nem híd, hanem egy hatsávos gyorsforgalmi felüljáró, de építészeti szempontból ugyanúgy pilléreken áll, csak éppen bonyolultabb rendszerként működik. Az autópálya áthalad Bangkok belvárosán, így ez a legnagyobb forgalmat bonyolító híd a világon.

Hongkong–Csuhaj–Makaó-híd

Fotó: Instagram

A listánkon legújabb építménye egy összesen közel 55 km hosszú átjáró 3 kábelhíddal és alagúttal, vagyis az autópálya egy szakaszon lemegy a víz alá. A 20 milliárd dolláros építmény átadása előtt egyórás kompúttal lehetett csak átkelni. Az építést Makaó és Hongkong eltérő törvényi háttere akadályozta, de kilenc év alatt csak elkészült ez a csoda is.

Akasi Kaikjó híd, Japán

Fotó: Instagram

Az Akasi-szoros fölött húzódó építmény a világ legnagyobb támaszközű hídja (1991 méter van a két középső pillér között). Teljes hossza 3911 méter, a Honsú szigetén fekvő Kóbe és az Avadzsi-szigeten lévő Ivaja közötti átkelést biztosítja.

Elképesztő látvány tárul elénk, amikor átsétálunk a Charles Kuonen gyaloghídon.

youtu.be

🇨🇭Charles Kuonen Suspension Bridge । World's Longest Pedestrian Suspension Bridge | 4K Drone Video
AMI MÉG ÉRDEKELHET