Ezek lehetnek az idei év luxusutazási trendjei

Már fel is mérték a tehetősebb turisták legfrissebb igényeit.

Fotó: Shutterstock


Az előrejelzések szerint idén is tovább növekszik az utazási iparág, és erre – a turisták mellett – a luxusszektorban dolgozók is teljes gőzzel készülnek. Utóbbiak számára, hogy lépést tudjanak tartani a keresleti oldallal, ma már elengedhetetlen a trendekhez való alkalmazkodás. Ezekről a trendekről készített nagyon részletes, 50 ország vezető turisztikai cégeit megkérdező felmérést a luxusutazásokra specializálódott Virtuoso vállalat. Lássuk, melyek is lesznek a 2024-et legjobban meghatározó utazási preferenciák.

​KALANDVÁGY

Fotó: Unsplash

A felmérés alapján továbbra is Olaszország marad az egyik legfelkapottabb úticél, a dél-tiroli síközpontoktól egészen a csizma orrán fekvő Calabria régióig. De közben Japán is újból erőre kaphat, miután – az utolsók között – az ázsiai szigetország is feloldotta a koronavírus-járvány bevezetett korlátozásokat. A luxusutazók azonban ma már inkább kerülik a népszerű, de túlzsúfolt európai nagyvárosokat, olyan egzotikus, kevésbé ismert helyeket választva helyettük, mint Marokkó, Srí Lanka vagy egyenesen az Antarktisz.„A tapasztaltabb utazók a számítások szerint egyre inkább el fognak távolodni a népszerű európai desztinációktól azért, hogy olyan »kevésbé látogatott« helyszíneket tudjanak felfedezni, amiről a pandémia alatt még csak álmodni mertek” – fejtette ki Misty Belles, a Virtuoso vezérigazgató-helyettese.

KÉNYELEM

Fotó: Shutterstock

Egyre inkább felértékelődött a közelmúltban a munka és a magánélet közötti egyensúly, és ez az utazások terén is megmutatkozik. A felmérés alapján a kényelem kaphatja a legnagyobb hangsúlyt: bár a jachtokról és a magánvillákról nem fognak lemondani, a szervezéssel már nem akarnak bíbelődni a tehetős utazók, akik inkább szakemberekre bízzák majd a nyaralás megszervezését. A kategórián belül pedig a fenntartható, természetközeli szálláshelyek és szolgáltatások, illetve olyan helyek, mint Mexikó, Thaiföld, Bali és a Fidzsi-szigetek iránt lesz legnagyobb az érdeklődés.

CSALÁD ÉS ÜNNEPLÉS

Fotó: Shutterstock

A világjárvány alatt nemcsak az utazások, hanem gyakran a különféle ünneplések is elmaradtak, így most ezek bepótlása is előkelő helyen szerepel a tehetősebb utazók motivációinak ranglistáján. Mivel a legtöbben családi körben szeretnek születésnapokat vagy évfordulókat ünnepelni, minden bizonnyal növekedni fog a többgenerációs utazások száma. A családi utazások toplistájának élén Olaszország, Egyesült Államok (azon belül is leginkább Hawaii), Costa Rica és Franciaország áll.

ÖKOLÓGIA

Fotó: Shutterstock

Az egyre népszerűbb fenntartható turizmus is egy olyan trend, amely kiemelt helyet foglal el a tehetős utazók körében. Ők ugyanis tartanak attól, hogy a klímaváltozás és a tömegturizmus negatív hatásai az idő múlásával tönkretehetnek vagy akár el is tüntethetnek egyes – elsősorban természeti – nevezetességeket, ezért mielőbb szeretnék ezeket felkeresni. Ugyanez a kategória tartja fontosnak a természeti katasztrófák sújtotta helyek támogatását is; a számítások szerint emiatt fogják sokan felkeresni Görögországot, Marokkót vagy Hawaii-t. “Ebbe beletartozik a helyi üzletek, vállalkozások támogatása és például az önkénteskedés is” – mondta erről Misty Belles.

SAJÁT LUXUS

Fotó: Shutterstock

Világszerte folyamatosan növekszik az igény a turistamentes utazások iránt, és nincs ez másként a hajózás esetében sem: a több száz vagy akár több ezer utast szállító hajók helyett sokan a privátabb megoldásokat választják. A tengerek helyett pedig előtérbe kerül a folyami hajózás: Európában a Duna, Ázsiában a Mekong, Afrikában pedig a Nílus lesz a legkeresettebb. A hajós utazásoknál ráadásul könnyen egybeeshet a kalandvágy trendje a saját luxussal, ez alapján például a sarkvidéki úti célok, mint Alaszka vagy az Antarktisz kerülhetnek a kalandokra vágyó és tehetős utazók látókörébe.

AMI MÉG ÉRDEKELHET