England Coast Path – drumeție de-a lungul coastei engleze

Spre bucuria sinceră a multora, traseul de drumeții care urmează coasta Angliei se apropie de finalizare. Secțiunile deja deschise din England Coast Path așteaptă deja fanii mersului pe jos!

Foto: Getty Images

De la începutul secolului al XX-lea, drumețiile au o mare tradiție pe insulă, așa că nu-i de mirare nici faptul că se mândresc cu numeroase trasee naționale de drumeții (National Trail). În rândul acestora va fi integrată cea mai lungă cărare marcată de până acum, de 4.500 km, cu două părți principale, care se întinde de-a lungul coastei Angliei.

INFO

  • LOCAȚIE Anglia, de la Aust până la granița galeză 
  • DISTANȚĂ 4.500 km 
  • NR. DE ETAPE 5 regiuni,  67 etape 
  • ITINERARnationaltrail.co.uk

Foto: Getty Images

Durdle Door, Dorset

Potrivit planurilor inițiale, England Coast Path urma să fie predat în 2020, cu un total de 67 de secțiuni noi și numeroase vechi. Noile secțiuni duc excursioniștii în locuri care nu puteau fi abordate până acum. Iar cele vechi fac parte din trasee care au funcționat și până acum deci, dacă avem chef, putem părăsi marea și să ne aventurăm puțin spre interiorul insulei.

Cum lungimea totală a turului este estimată la 4.500 km, este evident că nu trebuie să parcurgem printr-o singură excursie întreaga distanță. Pentru o mai mare transparență, Coast Path a fost împărțită în 5 regiuni, acestea sunt – de-a lungul numerotării – secțiunile sud-vest, sud-est, est, nord-est și nord-vest, împărțite la rândul lor în unități mai mici.

Conform intenției proiectanților, drumul este în principiu pe malul mării, dar uneori trebuie să se întoarcă puțin spre interiorul insulei. Terenul poate fi ierbos, pietros, nisipos sau prin pădure, iar în zonele construite poate fi asfalt sau drum pietruit.

Putem, de asemenea, să ne planificăm propriul traseu pe site-ul National Trail, dar se și oferă idei și atracții, de exemplu în orice tur putem include o cafenea, o ceainărie, un pub sau o opțiune de masă.

Foto: Getty Images

Cornish

Orientarea este facilitată în mod evident de faptul că trebuie urmată marea, în plus, direcția corectă este indicată pe hărți cu o linie roz, iar pe teren cu indicatoarele rutiere din lemn și metal, respectiv emblemele National Trail și Coast Path.

Punctele de intrare sunt sate, orașe, așezări, care în mare sunt parte accesibile cu mașina, iar la sfârșitul turului putem reveni cu mijloacele de transport în comun la vehiculul nostru. Trebuie să fim atenți doar la faptul că în unele locuri există taxă pentru intrarea cu mașina.

Pentru cazare oriunde se găsesc ferme, B&B-uri, hoteluri sau case private, dar ne putem descurca și cu cortul. Campingul este permis în multe locuri, dar în general este supus regulilor. De exemplu în Parcul Național Dartmoor este nevoie de permisiune dacă stăm mai mult de două zile, fiind marcat și pe hartă unde este permis și unde nu. Așa că orice etapă am alege, să ne informăm în prealabil despre condițiile locului.

Nu este nicio problemă dacă nu vrem să ridicăm cortul în sălbăticie, deoarece există numeroase campinguri de-a lungul traseului. Trebuie însă luat în considerare că cel puțin o noapte echipamentul va fi îmbibat de ploaie, și în asemenea cazuri este bine ca a doua zi să ne putem despacheta hainele și sacul de dormit într-un loc uscat. Dincolo de aventurile singuratice, pe site-ul National Trail putem alege și tururi organizate.

Vreme capricioasă

Foto: Shutterstock

Indiferent dacă pornim vara sau primăvara – practic, acestea sunt anotimpurile recomandate – să ne pregătim garantat pentru multă ploaie și uneori frig. Acest lucru trebuie luat în considerare la alegerea încălțămintei, jachetei și pantalonilor – în orice caz să ne echipăm cu haine ușoare, speciale, impermeabile. Și în timpul împachetării să ne aducem aminte că uzi până la piele ne este mult mai dificil să cărăm un rucsac greoi, așa că este bine să renuntăm la toate lucrurile inutile. Deși nu este vorba de drumeție montană și nu vom găsi condiții extreme de drum, uneori apar pante abrupte și pietroase, la fel și secțiuni expuse la vânt sau noroioase. Bățul de drumeție este util doar celor care vor să meargă spre nord, altfel rareori va fi nevoie de el. La fel cum nu trebuie să împachetăm nici mâncare pentru o întreagă săptămână, deoarece la multe ferme se găsesc delicatese locale – nemaivorbind de satele și orașele de pe drum.

Oricum nu trebuie să ne facem griji cu privire la gastronomie: toate așezările de pe coastă oferă delicatese sezoniere și locale. Desigur, ar fi bine să ne placă peștele.

Dacă nu vrem să ne uităm permanent la telefon în timpul drumeției, este bine să avem o broșură tipărită, pe care o vom găsi în format PDF pe site-ul Coast Path, și care nu numai că ne ajută să urmăm traseul, dar și enumeră cele mai importante atracții.

De unde să pornim?

Foto: Unsplash

Oficial, secțiunea 1 începe în sud-vest, lângă granița galeză, fiind o parte minunată. Cărarea deschisă aici până acum duce de la Brean Down până la Minehead, având o lungime totală de 93 km, recomandată pentru o plimbare ușoară de 4 zile. Dealuri verzi, plaje nispoase și cele mai confortabile trasee duc pe lângă mare, în plus nici nu este plin de turiști, așa că o recomandăm călduros pentru o drumeție cu copiii.

Dacă ne continuăm drumul spre sud, vom întâlni locuri speciale: drumul de coastă este totodată și limita vestică a Parcului Național Exmoor, așa că pe excursioniștii îi așteaptă pajiști înflorite, râuri sinuoase, cascade și stânci din jurasic, și pietrele vechi de 185 de milioane de ani, apoi uimitoarea poartă maritimă de stâncă de pe Coasta Jurasică, ce oferă o experiență memorabilă. Dacă suntem norocoși, putem da chiar și peste fosila unui plesiosaur sau alte creaturi străvechi!

DE NERATAT!

Peninsula Hartland

Foto: Shutterstock

Dacă începem din sud-vest, cu prima secțiune a traseului, acest punct nu trebuie ocolit. Nu departe de Clovelly ajungem într-un peisaj magic: cascade, delfini, vidre, păduri bătrâne și Docton Mill, unde ne putem plimba în grădina asemănătoare unui arboretum care înconjoară vechea moară și putem admira dintr-o ceainărie premiată înflorirea a mii de narcise.

Robin Hood's Bay

Foto: Shutterstock

Nneapărat să aruncăm o privire la Robin Hood's Bay, un sat mic de pescari din Yorkshire, dar cu atât mai uimitor, cu străduțe abrupte și înguste, plaje cu nisip și căsuțe frumoase, colorate. Este obligatoriu să vedem și monumentala ruină din secolul al XIII-lea, abația Whitby.

Walmer Castle

Foto: Shutterstock

Fortăreața din secțiunea sud-estică a England Coast Path nu numai că are o formă și o istorie impresionantă, ci și o grădină minunată. În trecut a aparținut dinastiei Tudor, devenind sediul comisarului de stat care supraveghea cele mai importante cinci porturi din sud-est. În această calitate a fost locuită de exemplu în secolul al XIX-lea de Ducele Wellington (de la el vine și denumirea engleză a cizmei de cauciuc). În parcul castelului (cu teren de joacă și loc de savurat ceaiul) se poate petrece o întreagă zi printre ierburi, garduri vii, grădina cu verdețuri sau chiar tufe de tuia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET