Epavele de pe coasta Belgiei au devenit parte a patrimoniului cultural

Pentru scafandrii amatori sunt disponibile și tururi subacvatice, pentru a privi de aproape monștrii uriași.

Foto: Unsplash

Belgia trece pe lista patrimoniului cultural național epavele din apropierea coastei sale de la Marea Nordului, pentru a le proteja de vânătorii de comori și a stimula turismul.

Potrivit specialiștilor, coasta maritimă belgiană lungă de 84 de kilometri ascunde în jur de 280 epave. Navele care s-au scufundat în principal în primul și al doilea război mondial au aparținut flotelor a cel puțin 17 țări, majoritatea epavelor belgiene fiind foste bărci de pescuit.

În timp ce epavele sunt excelente locuri de scufundare și oferă un refugiu important pentru diferiți pești și plante, deteriorarea lor este continuă, la multe din ele existând riscul de vandalism sau jaf.

Foto: Unsplash

Din acest motiv, guvernul belgian a decis să efectueze cercetări și să plaseze epavele sub protecția patrimoniului său cultural. Anul acesta a fost realizată o hartă cu locațiiile exacte ale navelor, de multe ori mai vechi de o sută de ani. Pentru această vară este planificată o expoziție în care va fi prezentată istora vapoarelor care se odihnesc pe fundul mării, împreună cu evenimentele asociate acestora.

Foto: Pexels

În plus ar putea fi organizate și excursii subacvatice care duc la epave pentru scafandrii amatori. „Epavele Mării Nordului sunt o parte importantă a patrimoniului nostru. Expoziția și harta ne vor ajuta ca epavele să-și dezvăluie secretele" – a spus ministrul de justiție belgian Vincent Van Quickenborne. „Pe lângă extinderea cunoștințelor istorice, cercetările ample au sprijinit și verificarea stării navelor, iar înregistrarea în patrimoniu va asigura protecția lor împotriva daunelor" – a adăugat ministrul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET