Nem tetszik az autóbiztonsági szakértőknek az egyik legnépszerűbb új technológia

Az Euro NCAP 2026-tól kevesebb érintőképernyőt fog ajánlani az autókban.

Fotó: Volkswagen AG



Az autók biztonsági teljesítményét független módon értékelő Euro NCAP 2026-tól kevesebb érintőképernyőt fog ajánlani ahhoz, hogy az autók elérjék a maximális, ötcsillagos minősítést. Bár a pontos követelményeket még nem határozták meg, az Euro NCAP megállapította, hogy az érintőképernyők növekvő népszerűsége befolyásolja a vezetés biztonságát, különösen a legalapvetőbb kezelőszervek esetében.

"Mivel ez a munka folyamatban van, még nem véglegesítettük az értékelési eljárást" - mondta Matthew Avery, az Euro NCAP stratégiai fejlesztési igazgatója. Bár az Euro NCAP csak biztonsági irányelveket ad ki, nem pedig jogi követelményeket, az autógyártók általában tökéletesen tisztában vannak pontszámaikkal és minősítéseikkel. Valószínűleg inkább eleget tesznek a javaslatoknak, mintsem hogy megkockáztassák a rosszabb biztonsági pontszámot.

Fotó: Volkswagen AG

Az olyan dolgokhoz való hozzáféréskor, mint az irányjelzők, a vészvillogók, a szélvédőtörlők, a vészhívások vagy a dudák, általában minden másodperc számít, és egy elvesztegetett pillanat, amikor a vezető egy gomb intuitív megnyomása helyett a megfelelő ikont keresi az érintőképernyőn, balesethez vezethet. Emiatt a járműveknek ragaszkodniuk kell a régimódi gombokhoz, kapcsolókhoz vagy kallantyúkhoz, hogy 5 csillagos biztonsági minősítést kapjanak. "Az érintőképernyők túlzott használata az egész iparágra kiterjedő probléma, mivel szinte minden járműgyártó a legfontosabb kezelőszerveket a központi érintőképernyőkre helyezi át, ami arra kényszeríti a járművezetőket, hogy levegyék a szemüket az útról, és így növeli a figyelemelterelés miatti balesetek kockázatát" - mondta Avery.

Fotó: Volkswagen AG

Az összes kezelőszerv egyetlen érintőképernyős panelen történő egyesítése olcsóbb a gyártók számára, mint a különálló kezelőszervekhez külön gombok hozzáadása. Ráadásul az érintőképernyők a régebbi gombokhoz és kapcsolókhoz képest technológiailag fejlettebbnek és fényűzőbbnek tűnhetnek, és a vásárlók néha már csak esztétikai vonzerejük miatt is hajlandók többet fizetni a járművért."Vonzanak minket, amikor a márkakereskedésben ülünk az autóban, és játszunk az általuk kínált szórakoztató funkciókkal. De amint kiérünk az útra, és ikonokat és menüket kell átnéznünk, csak hogy bekapcsoljuk a fűtést, rájövünk, mennyire utáljuk őket" - írta Charlie Sorrel szakértő a Lifewire egyik cikkében. "Remélhetőleg ez az új Euro NCAP minősítési követelmény a jó irányba tereli az autógyártókat".

AMI MÉG ÉRDEKELHET