Hová utazzunk Olaszországban? Íme, az északi rész legfontosabb célpontjai! (1. rész)

Olaszország világszerte számtalan utazó álma, az európai kultúra egyik bölcsője, a mediterrán életérzés megtestesítője, divatnagyhatalom, a mennyei kávék és tészták hazája.

Fotó: Unsplash

Milyen úti célt válasszunk családdal, kettesben, melyik régiót vétek kihagyni? Az alábbiakban ezekre keressük a választ, miközben örömmel kalauzoljuk végig olvasóinkat da Vinci, Michelangelo és Botticelli hazájának felejthetetlen tájain. Cikksorozatunkban először az ország északi részét mutatjuk be.

Fotó: Unsplash

Az ország északi része számtalan csodával vár, így felfedezésére érdemes hosszabb időt szánni. Évszázados városok, meséket idéző kastélyok és templomok, égbe törőhegycsúcsok, napfényben tündöklő tavak váltják egymást, miközben pármai sonkát, toszkán bort kóstolunk. Azoknak, akiknek a nyaralás tengerparton való sütkérezés nélkül is teljes, továbbá kedvelik az aktív kikapcsolódást, ez a vidék tökéletes választás: itt kedvünk szerint csodálhatjuk meg Milánó, Torino, Firenze, Róma világhírű múzeumi tárlatait, kényelmes sétákat tehetünk Bergamo, Vincenza vagy Castelluccio bájos óvárosában, de erőt próbáló túrákra is vállalkozhatunk a legendás Dolomitok térdén. Szinte felsorolni is nehéz a lehetőségeket!

Akármerre induljunk is, az északolasz emberek kedvességében, vendégszeretetében nem fogunk csalódni.

A sarki kifőzdéktől és apró kávézóktól a felkapott, divatos helyekig mindenhol mosolyogva fogadják a nyaralókat, ráadásul − a déli országrészhez képest − jóval többen beszélnek angolul, németül. De vessük is bele magunkat az északolasz paradicsomba, és fedezzük fel a nyári programlehetőségek legjavát!

LEGENDÁKKAL TELI TÁJ: A TÓVIDÉK

Fotó: Shutterstock

Garda-tó

A fenséges Garda-tó és Comói-tó egyike sem igényel különösebb bemutatást. Abban az esetben, ha először járunk a régióban, semmiképp se hagyjuk ki ezeket a „kötelező” célpontokat. Rómeó és Júlia Veronája, illetve a vízparton elterülő hatalmas vidámpark, a Gardaland a gyerekekkel utazóknak minden bizonnyal népszerű úti céljai lesznek, ahogyan a hangulatos Como kikötőjéből induló félnapos sétahajókázás is, amely a hírességek luxusnyaralói, valamint a pazar birtokkal övezett Balbianello-villa előtt vezet.

Fotó: Unsplash

Villa Taranto

Ha kevéssé zsúfolt látványosságokra vágyunk, keressük fel a tavak királynőjének nevezett Lago Maggiorét. Az ország második legnagyobb tavát árnyas erdők és hamisítatlan olasz városkák övezik. Gyönyörködjünk a kilátásban Arona házak fölé magasodó, roppant sziklára épített bástyáiról, vagy tegyünk egy sétát a híres Borromei-szigeten. Majd, mielőtt megártana a hőség, keressünk enyhülést a Verbaniában található Villa Taranto botanikus kertben! A festői Iseói-tó zsebkendőnyi, zöldellő szigetei miatt érdemes figyelmünkre, míg a legjobb, édesvízi halakból készült fogásokat Umbria tartományban, a Trasimeno-tó mentén találjuk. Egy tál a fűszeres, agyagedényben készített hallevesből, a tegamaccióból, egy jó erős olasz kávé, kilátás a csillogó víztükörre – íme, a tökéletes vasárnap délután receptje!

A VÉGTELEN SZŐLŐÜLTETVÉNYEK HAZÁJA: TOSZKÁNA

Fotó: Unsplash

Firenze

A világszerte vágyódással emlegetett régió, illetve fővárosa, Firenze, rászolgált hírnevére. A legjobb északolasz borokat termő tartomány sokadik látogatásra is tud valami újat, felejthetetlent mutatni. A macskaköves óvárosok tornyai, az etruszk örökség és a reneszánsz romantika legszebb épületei, a felbecsülhetetlen értékű műkincsgyűjtemények, no és a megunhatatlan toszkán táj akár hosszú hetekre is megtölti vendégei naptárát. Mégis, a program összeállításakor törekedjünk arra, hogy egy-egy fél napot céltalan kocsikázásra, a ciprusokkal övezett udvarházak között kanyargó dűlőutakon való sétára is szánjunk.

Fotó: Unsplash

Saturnia

Andalogjunk Elba szigetének hűs olaj- és fügefaligeteiben, lazítsunk Saturnia természetes hőforrásainak gyógyvizében. Engedjük, hogy testünket-lelkünket átjárja a hely különleges atmoszférája! Ha csak rövid időt van módunk a régióban tölteni, a kényelmes és időben is hatékony kikapcsolódásért négy keréken vágjunk neki a vidéknek (tömegközlekedés elvileg létezik, a gyakorlatban azonban ne vegyünk rá mérget, hogy a kinézett busz akkor jön és oda tart, amikor és ahova kiírták). Toszkána büszkeségét, leghíresebb vörösborát, a száraz, gyümölcsös chiantit, rendeljük ki Greve in Chianti valamelyik autentikus éttermében. Egy adag penne al pomodoro vagy egy sajt-sonka bőségtál kíséretében olasz módra élvezhetjük a páratlan ízharmóniát!

PALOTÁK, EGYETEMEK, MŰVÉSZET

Fotó: Unsplash

Bologna

Miközben feloldódunk a természeti szépségekben, ne feledkezzünk meg az olasz kultúra bölcsőiről sem. Bár egy olyan mezőnyben, ahol − Rómáról nem is beszélve − Velence, Milánó, Genova és Bologna verseng a figyelmünkért, lehetetlen győztest hirdetni – az óvárosok, a leghíresebb látványosságok, egy-egy fantasztikus tárlat felfedezése erejéig feltétlenül engedjünk a csábításnak!

Ha pezsgő, fiatalos egyetemvárosra vágyunk, vegyük az irányt Bologna felé, de ne hagyjuk ki a város szimbólumát, a Neptun szökőkutat se, illetve látogassuk meg a 16. századból fennmaradt Archiginnasio anatómiai színházat. Milánót, az olasz divat fővárosát elegáns bevásárlóutcák, izgalmas éjszakai élet, világszínvonalú operaestek teszik felejthetetlenné, ám szánjunk időt a Dóm, illetve Leonardo da Vinci Utolsó Vacsorájának megcsodálására is. Firenze maga a testet öltött reneszánsz: akármerre fordulunk, kihagyhatatlan látnivalókkal találkozunk. Ugorjunk be a Pitti-palotába, a Boboli- kertbe, váltsunk jegyet a Galileo vagy a Bargello múzeumba, fotózkodjunk az Öreg hídon, majd, mielőtt búcsút intünk, fogyasszunk el egy igazi, főzött gelatót az Arno rézsűs partján üldögélve.

Top 3 kaland Északon

Fotó: Unsplash

San Gimignano

  • Hegymászás a felhők között: a kezdőknek is ajánlott Ferrata degli Alpini nevű via ferrata útvonal a Dolomitok legszebb részén kalauzol.
  • Látogatás a tornyok városába: a középkori San Gimignano és tizenhárom pompázatos lakótornya kihagyhatatlan látványosság.
  • Vadvirágok és kőszáli kecskék birodalma: a Gran Paradiso Nemzeti Park nyáron mutatja a legszebb arcát.
AMI MÉG ÉRDEKELHET