Top 7 eszköz, amit az űrkutatásnak köszönhetünk

Távolinak tűnhet, de az űrkutatás a mindennapjainkra is hatással van, és nagyon is sokat köszönhetünk az ehhez kapcsolódó fejlesztéseknek, találmányoknak.

Fotó: Shutterstock

A NASA megalakulása óta engedélyezi az űrkutatás során kifejlesztett technológiák használatát a különböző termékek gyártásakor a vállalatoknak. Lássuk, melyek azok a mindennapokban is használatos eszközök, amelyeket alapvetően a NASA dolgozott ki, és később a civil lakosság is profitált belőle!

Akkumulátoros szerszámok

A Holdon talált kőzetekből csak fúró segítségével lehetett mintákat gyűjteni, ám hamar kiderült, hogy ez a hagyományos, vezetékes fúrókkal nem lehetséges. Ekkor fejlesztette ki a NASA a vezeték nélküli, saját akkumulátorral rendelkező, kisméretű és könnyű fúrót a Black&Decker szerszámgyártó vállalat közreműködésével. Az akkumulátoros fúró mellett így jött létre a morzsaporszívó (ezzel gyűjtöttek mintákat a holdporból) is.

Technikai öltözet és talpbetét

Fotó: Shutterstock

Az asztronauták speciális ruházata nagy segítséget nyújtott a sportruházatok tervezésekor, amelyeknél kulcsfontosságú a hő- és nedvesség-elvezetés kérdése. A szkafander adta az ötletet azokhoz a ruhákhoz, amelyek sportolás közben elvezetik a hőt a testtől, így befolyásolva pozitív irányba a hőérzetet. Az asztronauták klönleges lábbelijeik alapján több gyártó is olyan edzőcipőket, illetve talpbetéteket kezdett gyártani, amelyek a földet éréskor elnyelik az energiát, ismét visszaállnak eredeti alakjukba, ezzel „kirúgva” viselőjük lábát, lendületessé téve a járást.

Páramentes bevonat és karcálló lencsék

Az űrszondák ablakainak bepárásodását gátló fejlesztésnek köszönhetjük a speciális üvegeket - ezeket ma az autóablakok, síszemüvegek és búvársisakok esetében használják. Mivel a szkafander üvege könnyen megkarcolódhatott, a különleges műanyag bevonatot is a NASA fejlesztette ki, amelyet a karcálló lencsék gyártásánál alkalmaztak.

Memóriahab

Fotó: Shutterstock

Az eredetileg az űrhajókhoz kifejlesztett és az asztronauták védelmét szolgáló anyagot úgy tervezték, hogy felfogja a lökéseket, valamint a ránehezedő súlyt egyenletesen oszlassa el. A habszivacsot ma már elsősorban a memóriahabos ágymatracoknál és párnáknál használják, amelyek felveszik a felhasználó alakját, használat után pedig visszanyerik eredeti formájukat.

Digitális hőmérő

Ma már szinte csak ilyen típusú lázmérőket használunk, amelyek infravörös érzékelők segítségével érzékelik a leadott hőt. Ezt is az űrkutatás hívta életre – a NASA a csillagok hőmérsékletét infravörös hullámokkal kezdte mérni, a technológiát pedig az egészségügy is átvette.

Füstjelzők

Az űrhajóban kitörő esetleges tűz vagy a gázok felszabadulása végzetes, így létfontosságú volt egy jelzőrendszer kifejlesztése. A háztartásokban ma használt füstjelzők mindegyike azon az elven működik, ahogy a legelső jelzőkészüléket kifejlesztette a NASA erre a célra.

Navigáció

Fotó: Shutterstock

A műholdak Földdel való kommunikációja mindig is fontos volt. Mivel ez ma már megbízhatóan működik, a polgári lakosság is élvezheti ennek előnyeit az autós navigációk használatakor.


AMI MÉG ÉRDEKELHET