Ha igazán lélegzetelállító látványra vágysz – 5 gyönyörű nemzeti park Európából

Csodás tavak, hatalmas fák, lélegzetelállító természeti képződmények várnak minket az öreg kontinens nemzeti parkjaiban.

Fotó: Shutterstock

Itt az ideje, hogy ne csak a városi csavargások, a történelem és a kultúra miatt utazzuk körbe Európát, hanem a bámulatos nemzeti parkok kedvéért is. Iktassuk bele utazásainkba a természetben töltött pillanatokat, a túrákat, hiszen az élővilág megismerése is legalább akkora élmény, mint az épített kincseké.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park, Horvátország

Fotó: Unsplash

A Horvátország közepén található Plitvicei-tavak Nemzeti Park egy erdőrezervátum, de leginkább az itt található 16 db különlegesen szép tóról ismert. A tavak mindegyikét vízesések kötik össze, amelyek egy mészkőkanyonig húzódnak. Aszfaltozott sétányok és nagyobb kihívást jelentő ösvények is kanyarognak a tavak körül, de gyakran fölöttük is átívelnek, így igazán pazar látványban lehet részük a látogatóknak, akik még néhány barlangba is besétálhatnak, ha igazán egyedi perspektívából néznék meg a kapcsolódó tavakat.

Triglav Nemzeti Park, Szlovénia

Fotó: Shutterstock

Szlovénia egyetlen nemzeti parkja a Triglav Nemzeti Park, amely a Triglav-hegyet, az ország legmagasabb csúcsát veszi körül. A Júliai-Alpokban található park egyszerre büszkélkedhet magas hegyekkel és buja völgyekkel. A domborulatok mellett a víz is meghatározó szerepet játszik a parkban, mind földrajzi, mind turisztikai okokból. A parkból az Adriai- és a Fekete-tengerbe ömlő Soča és a Sava folyók lehetőséget biztosítanak akár a raftingolásra, de a Bohinji-tó is népszerű a vizes sportok kedvelőinek körében.

Hohe Tauern Nemzeti Park, Ausztria

Fotó: Unsplash

A Hohe Tauern Nemzeti Park egy azonos nevű hegyvonulatot ölel körül Ausztriában, a Közép-Keleti-Alpokban. Ez a park az Alpok legnagyobb természetvédelmi területe, ahol tundrák, erdők, gleccserek és vízesések váltják egymást, kiváló terepet biztosítva a túrázáshoz, sőt akár a hegymászáshoz is. Ugyanilyen vonzó program autóval átszelni a parkot, hiszen izgalmas alagutakon és a festői Grossglockner High Alpine Roadon, Ausztria panorámaútján haladhatunk végig.

Vatnajökull Nemzeti Park, Izland

Fotó: Shutterstock

A csodálatos Vatnajökull Nemzeti Park középpontjában a Vatnajökull gleccser áll. Az egész parkra jellemzőek a szélsőségek és kontrasztok, hiszen havas hegycsúcsokat, mélykék folyókat és még néhány jelenleg is aktív geotermikus területet is találunk itt. A park fénypontjai egyértelműen a Jökulsárlón gleccserlagúna, amely jéghegyekkel van tele, valamint a Svartifoss és a Dettifosis nevű vízesések. A terület felfedezésének legnépszerűbb módja a túrázás, amit akár többnaposra is tervezhetünk és megszállhatunk valamelyik kempingben a parkon belül.

Ordesa és Monte Perdido Nemzeti Park, Spanyolország és Franciaország

Fotó: Shutterstock

A Franciaország és Spanyolország határán húzódó Pireneusok hegyvonulatánál található az Ordesa Nemzeti Park is, közvetlenül a francia határnál, de jórészt a spanyol oldalon. A park egy buja zöld völgyben fekszik a Pireneusok árnyékában, ami az igazán felejthetetlen látvány mellett csodálatos túraútvonalakat is biztosít. A rendkívül gazdag növényvilág mellett vadon élő állatokkal, sólymokkal, baglyokkal, hegyi kecskékkel és mormotákkal is találkozhatunk, ha errefelé kirándulunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET