Íme 5 település, ha a tömeg nélkül akarod átélni a híres fővárosok hangulatát!

A leghíresebb fővárosokat helyettesítendő, mutatunk néhány kevésbé felkapott, de hasonló lehetőséget rejtő európai úti célt.

Fotó: Shutterstock

Párizsban túl sok a turista, Barcelona már megvolt, Lisszabonba pedig épp drága a repjegy? Ez nem jelenti egyből azt, hogy le kellene mondanunk a legnépszerűbb európai úti célokról, de érdemes tudni, hogy nyugodtan letérhetünk az ösvényről. A következő „helyettesítő” városokban hasonló élményekben lehet részünk, mint a bejáratott metropoliszokban, miközben jóval többet tudhatunk meg az adott országról és az ott élőkről.

Párizs helyett Nizza

Fotó: Unsplash

Persze tudjuk, hogy a fények városával, a világ egyik legromantikusabb úti céljával nehéz felvenni a versenyt, de egy dolgot biztosan nem találunk ott meg: a tengert. Nizza csodálatos fekvése önmagában is elég lenne az utazáshoz, hiszen ki ne akarna a Côte d'Azur-ön pihenni? Ez a város azonban jóval több, gazdag történelemmel, csodás galériákkal – kihagyhatatlanok a Matisse-nak, a Chagallnak és modern művészeteknek szentelt múzeumok is –, pezsgő kulturális élettel és természetesen izgalmas gasztronómiával garantálja, hogy Párizshoz hasonlóan ide is visszavágyjunk.

Barcelona helyett Málaga

Fotó: Pixabay

Málaga jóval kisebb, mint Katalónia fővárosa, de ennek csak az előnyeit fogjuk tapasztalni: elfelejthetjük a tömegközlekedést, hiszen az egész város gyalogosan körbejárható. Pablo Picasso szülővárosa természetesen művészeti alkotásokban sem szűkölködik, a Picasso Múzeum mellett 2015 óta itt látható a párizsi Pompidou Központ első, külföldi bázisa, közvetlenül a Costa del Sol partszakaszon. Gasztronómiai szempontból mindent megtalálunk itt a Michelin-csillagos fogásoktól, a tengerparti grillételeken át a remek talponállókig, a történelmi háttérről pedig a város két mór erődítménye gondoskodik.

Athén helyett Thesszaloniki

Fotó: Shutterstock

Talán csendesebb, mint a görög főváros, de sokszínűségben nem marad el mögötte Thesszaloniki, ahova az évek során fokozatosan bevándorolt multikulti lakosság igazán gazdag gasztronómiai választékot hozott. Az egyszerű street foodok mellett az elegáns éttermeket is megtalálni, ráadásul kulturális éhségünket is csillapíthatjuk, ha megcsodáljuk a Macedón Kortárs Művészeti Múzeum vagy Bizánci Kultúra Múzeumának tárlatait. Ha inkább a természet szépségeiben gyönyörködnénk, az Axios Delta Nemzeti Park flamingói és vadlovai láttán ez a vágyunk is teljesülhet.

Lisszabon helyett Porto

Fotó: Shutterstock

Lisszabon szerteágazó nagysága mellett Porto otthonossága egészen más hangulatot áraszt. Portugália második legnagyobb városa egyre népszerűbb a turisták körében, így talán érdemesebb egy őszi időpontot választani a látogatásra. A völgyben fekvő várost kettészeli a Douro folyó, amely fölött többek között az Eiffel tornyot is tervező Gustave Eiffel egyik hídja, a Maria Pia is átível. Manapság egyik legnépszerűbb látnivalója a Lello könyvesbolt, amely J. K. Rowling-ot is megihlette, amikor Harry Potter történetét írta. A borvidékek közelsége miatt a gasztronómiára sem lehet panaszunk.

Berlin helyett München

Fotó: Shutterstock

Semmi sem érhet fel Berlinnel, ezt nem is vitatjuk, hiszen a német főváros manapság az egyik legmenőbb úti cél, azonban München múzeumnegyedében is 18 múzeum és 40 galéria várja a látogatókat. Berlin fiatalos, kulturális és művészeti „káosza” mellett München igazi, hamisítatlan német hangulatot áraszt hatalmas sörkertjeivel, a legendás Oktoberfesttel és a város közelében található mesebeli tájakkal, ahol olyan szépségeket láthatunk, mint a Neuschwanstein kastély.

AMI MÉG ÉRDEKELHET