Hogyan néz ki Európa legészakibb pontja? Nordkapp látványos fotókon!

Európa legészakibb pontja Norvégiában van és egy meredek sziklafalat jelent, ahonnan elénk tárul az egész Jeges-tenger és az északi sarkkör egy része. Érdemes belekukkantani a galériánkba!

Fotó: Shutterstock

Nordkapp a norvégiai Magerøya-szigeten található, érdekesség, hogy valójában a sziget egy másik nyúlványa, Knivskjellodden 1500 méterrel közelebb van nála az Északi-sarkhoz, mivel azonban mindkét hely egy szigeten van, ebben elnézőek a geológusok...

Magerøya-szigetre az Északi-fok-alagúton juthatunk el – ez már önmagában nagyon érdekessé teszi az utazást. Az 1999-ben átadott alagút a Magerøysundet-szoros alatt húzódik, 6875 méter hosszú, legmélyebb pontja a tenger szintje alatt 212 méterrel van. Az alagút két végébe fagyvédő kaput építettek, a beszivárgó, megfagyott víz ugyanis szétrepesztené az alagút falát, amitől életveszélyessé válna. Hideg időben tehát két kapuval lezárják az alagutat és csak akkor nyitják ki, ha van autóforgalom. Nyáron folyamatosan nyitva van.

A 3000 lakosú Nordkappban a sziklaszirt tetején egy földgömb-szoborral megemlékeznek arról, hogy Európa legészakibb pontján állunk. Évente 200 ezernél is több turista látogat ide, akiknek a nagy része nyáron érkezik, tehát 2-3 hónap alatt érkezik ilyen sok látogató.

Galéria

Fotó: Shutterstock



Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock



Fotó: Shutterstock


Fotó: Shutterstock







AMI MÉG ÉRDEKELHET