Öt látványos európai templom, amelyeknek a csodájára járnak az utazók

Nem csak a hívőknek, de a művészetek kedvelőinek is látniuk kell.

Fotó: Shutterstock


A templomok évezredek óta kiemelkedő szerepet töltenek be az emberek életében. Bár természetesen a vallási szerepük az elsődleges, közben építészeti, művészi értékük miatt kulturális szempontból is kiemelt jelentőségűek.

Cordóbai nagymecset – Spanyolország

Fotó: Shutterstock

Az arab típusú dzsámik talán legszebb európai darabja ez a 8. században épült nagymecset. Az Ibériai-félsziget ezen részét évszázadokon át a mórok uralták, és piros csíkos, két sorba rendeződő boltíveivel a cordóbai nagymecset a középkori iszlám építészet tökéletes példája. A mecset különlegessége, hogy bár több kapuja is van, nincs főbejárata, valamint 800, különböző helyekről összegyűjtött antik oszlopa is egyedinek számít.

Basilica di San Vitale – Olaszország 

Fotó: Shutterstock

San Vitale-székesegyház

A 6. században épült San Vitale-székesegyház Ravenna közepén, a vasútállomás közelében található. A Nyugatrómai Birodalom fővárosaként szolgáló Ravenna az egyik legrégebbi olasz város, amely jelentős számú korakeresztény építménnyel büszkélkedik. Ugyanakkor Ravenna több bizánci mozaikot is őriz, amelyek nemcsak a San Vitale, hanem többek között a Sant’Apollinare Nuovo bazilikában is megcsodálhatók.

Tokalı Kilise - Törökország

Fotó: Shutterstock

Tokalı Kilise

A Törökország keleti részén elterülő Kappadókia régióban szinte minden lépésre jut egy-egy történelmi helyszín. Nincs ez másként Göreme esetében sem, a sziklaképződményeiről híres Göreme Nemzeti Park területén fekvő városban számos ókori vagy középkori templom és kolostor is található. A sok esetben a sziklákba vájt épületek élénk színű festményeikkel jelentős művészeti értéket is képviselnek. Az egyik ilyen nagyszerű templom a 11. században épített, kék színben pompázó Tokalı Kilise, de érdemes megcsodálni a „sötét templomként” is emlegetett Karanlık Kilisét bizánci falfestményeit is.

Durhami székesegyház – Egyesült Királyság 

Fotó: Shutterstock

Durhami székesegyház

A 11-13. század között felépített székesegyház az Anglia északi részén, a skót határ közelében fekvő Durham egyik legjelentősebb látványossága, amelyet a 19. századi író, Walter Scott úgy jellemzett, hogy “félig Isten háza, félig erőd a skótok ellen”. Az UNESCO világörökségbe is felvett monumentális kőépítmény a román építészet remekműve, a templomhajó mennyezete pedig a csúcsíves boltozatok egyik legrégebbi fennmaradt példánya. A székesegyház a román építészetből kialakult normann stílus egyik legszebb példája.

Cefalúi katedrális – Olaszország

Fotó: Pixabay

Normann építészeti emlékek Olaszországban, elsősorban Szicíliában is akadnak, ilyen a sziget északi részén található Cefalú katedrálisa is. Az arabos jegyekkel is díszített, 12. századi épület főhomlokzatát két négyemeletes torony fogja közre. A templom egyik legszebb részének számító díszes márványajtó viszont csak több mint három évszázaddal később készült el. A katedrális belsejében, a félköríves apszis fölött arany mozaikok emlékeztetnek a kereszténység alakjaira – ezek közül a Krisztus-ikon, a Pantokrátor a legszembetűnőbb.

AMI MÉG ÉRDEKELHET