Turul stelelor în Europa – restaurante din ghidul Michelin

Restaurantele din Ghidul Michelin îi descurajează pe mulți cu porțiile mici și prețurile piperate. Merită însă să lăsăm deoparte prejudecățile și măcar o dată în viață să trăim experiența.

Restaurantele enumerate de cartea emblematică se află, fără îndoială, la apogeul gastronomiei, unde pe lângă hrănirea corpului, putem avea parte de o experiență complexă care ne afectează toate simțurile. Este bine de știut că nu doar restaurantele premiate cu stele pot fi incluse pe harta Michelin, existând și locuri nemarcate care nu ating nivelul de stele, dar calitatea lor este excelentă, la fel și restaurante cotate Bib Gourmand, care au raport calitate/preț un deosebit de bun.

ARPÈGE ***

Foto: Arpége

Probabil cel mai faimos (și, din păcate, cel mai scump) restaurant din lume pentru mâncăruri vegetariene. Bucătarul-șef Alain Passard și-a păstrat cele trei stele Michelin timp de două decenii, iar Arpège se află în mod constant printre cele mai bune 50 de restaurante din lume. Se lucrează doar cu ingrediente de sezon, cu rezultate de cea mai înaltă calitate.

Paris, Rue de Varenne 84. – Franța

Noma ***

Fotó: Facebook

Conform mai multor liste internaționale prestigioase, restaurantul lui René Redzepi este cel mai bun din lume. El este unul dintre inițiatorii trendului nordic cuisine, care se bazează pe ingrediente locale și de sezon, și prin care Scandinavia dictează în prezent trendul gastronomic actual. În 2020 restaurantul a fost extins cu o secțiune de burgeri.

Copenhaga, Refshalevej 96. – Danemarca

Hiša Franko **

Foto: Facebook

Mulți oameni iau drumul spre Slovenia special pentru extraordinarul restaurant al Anei Roš, care a primit pentru prima dată o stea în 2020. Principalul merit al bucătarului este că folosește ingrediente locale, de preferință din raza de 10-15 kilometri al restaurantului situat într-un cadru pitoresc.

Kobarid, Staro selo 1. – Slovenia

Harwood Arms *

Foto: Instagram

Pubul din Londra duce la noi culmi experiența de a ne așeza undeva doar pentru o bere. Pe baza designului interior, s-ar putea crede că suntem într-un pub obișnuit, dar ouăle lor scoțiene și budinca neagră merită o stea conform ghidului.

Londra, Walham Grove SW6 1QP – Regatul Unit

Salt *

Foto: Facebook

În Budapesta există mai multe restaurante cu stele Michelin, dar Salt se distinge și între ele. Chéful Szilárd Tóth și echipa lui servesc propria lor pâine și unt ca fel principal (la un nivel care anul trecut i-a ridicat printre cei cu stele), dar în meniul lor de degustare oferă și multe preparate cunoscute din bucătăria maghiară – regândite în stil fine dining.

Budapesta, Királyi Pál u. 4. – Ungaria

Culler de Pau **

Restaurantul lui Javier Olleros a primit anut trecut a doua stea. Locația de pe malul oceanului, aflat la o oră de Santiago de Compostela evidențiază sustenabilitatea și sezonalitatea, iar specialitatea lor este că fac asta, printre altele, cu legume cultivate chiar de ei.

Pontevedra, O Grove, lugar Reboredo 73. – Spania

AMI MÉG ÉRDEKELHET