Ide utazzunk, ha egy jót szeretnénk sörözni!

Minden sörfajtának megvan a maga európai fővárosa.

Fotó: Shutterstock


Igencsak hasznos lehet a DFDS utazásszervező cég legfrissebb kutatása azok számára, akik az utazás alatt szívesen kóstolnak meg különféle söröket. Lássuk, sörözési szempontból milyen európai nagyvárosokat érdemes útba ejteni.

A DFDS 70 európai város sörkínálatát vizsgálta meg, 40 ezer vendégvélemény, illetve nyolcezer kocsma és bár alapján. A felmérés négy fő kategóriát határozott meg, amelyek mindegyikében 25-25 pontot tudott szereni az adott város: a vendéglátóipari helyek minősége, a közösségi médiában keltett visszhang, a sörök minősége és az árazás. Az eredmények olyan érdekes részletekre is rávilágítottak, mint hogy az izlandi Reykjavík a legjobb hely az ale és a pale ale sörök kedvelőinek, vagy hogy az IPA-rajongók számára a francia Lyon a tökéletes úti cél. A legjobb lagerek Bécsben, a legfinomabb craft söröket pedig Koppenhágában találjuk, ami viszont az egyik legmeglepőbb információ: a stout sörök között Madrid lett az első.

A legolcsóbban Portóban és Valenciában sörözhetünk, ahol átlagosan 2 euróba kerül egy korsó. Ha viszont a minőségre utazunk, akkor válasszuk Milánót, mivel az olasz város 94 százalékos eredményt ért el a minőség kategóriájában. Abban pedig semmi meglepő nincs, hogy a közösségi médiában keltett visszhang alapján az Oktoberfest házigazdája, München 99 százalékos értékelést kapott. A legjobb kocsmákat és bárokat Krakkóban keressük, a lengyel város vendéglátóipari helyeinek minősége 93 százalékot érdemelt ki.

Madrid nemcsak a stout sörök között, hanem összesítésben is az első helyen végzett: 85 pontot szerzett meg a maximális 100-ból. A spanyol fővárosban rengeteg helyen kínálnak minőségi söröket, stout mellett például nagyszerű craftokat is. Sörözésre ideális helyek a közösségi médiában is népszerű Bee Beer, Starbeers vagy El Mono Bikers & Beer Bar, a helyiek pedig legtöbbször a Real Madrid futballcsapatának „hivatalos” sörével, a Mahouval zárják a napot. A DFDS azt ajánlja, feltétlenül kóstoljuk meg a Golosa Imperial stoutot, az Aguilát, a Cruzcampó vagy az Alhambrát, az alkoholmentes sörök közül pedig az Estrella Galicia 0%-t.

Milánó, Olaszország – Fotó: Mikita Yo / Unsplash

Cseppet sem meglepő módon a világ egyik legismertebb sörének, a Pilsner Urquellnek a szülővárosa, Prága végzett a második helyen, a harmadikon pedig a finom osztrák sörökben gazdag Bécs. Közvetlenül a dobogósok mögött Budapest is felkerült a ranglistára, amelynél a kutatók – a jellegzetes romkocsmák mellett – a változatos kínálatot emelték ki, úgy a jól bevált, mint a craft sörök területén.

A teljes toplista:

  1. Madrid, Spanyolország (85)
  2. Prága, Csehország (83)
  3. Bécs, Ausztria (79)
  4. Budapest, Magyarország (74) / Thesszaloniki, Görögország (74) / Valencia, Spanyolország (74)
  5. Porto, Portugália (71) / Brüsszel, Belgium (71)
  6. Berlin, Németország (70) / Vilnius, Litvánia (70) / Krakkó, Lengyelország (70)
  7. Sevilla, Spanyolország (68)
  8. Amszterdam, Hollandia (65) / Brno, Csehország (65)
  9. Belgrád, Szerbia (64) / Róma, Olaszország (64)
  10. München, Németország (63) / Varsó, Lengyelország (63) / Pozsony, Szlovákia (63)
  11. Manchester, Egyesült Királyság (62)

A zárójelben a 100-ból elért pontszám látható, a részleteket ezen a linken lehet megtekinteni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET