Miénk itt a tér – 4 menő városnegyed Európából

Milánó, Koppenhága, Madrid, Dublin – 4 nagyváros 4 különleges kerülete, amelyet az ott lakók tesznek különlegessé.

Fotó: Shutterstock

A Time Out olyan városrészeket, negyedeket gyűjtött össze, melyek saját gasztronómiai és kulturális egyéniséggel rendelkeznek. A hangsúly a közösségen van: ezeken a helyeken az itt lakók összefogtak, hogy újjáépítsék a környéküket, hogy megakadályozták egy fontos épület lebontását, vagy, hogy szimplán csak olyan tereket hoztak létre, ahol az emberek összejöhetnek szórakozni.

L'Isola  – Milánó, Olaszország

Fotó: Wikimedia

A Milánó északi részén található L'Isola negyed nevét a területén áthaladó vasútvonalnak köszönhetően kapta.

A sínek ugyanis „elizolálták” a városrészt Milánó többi részétől, így az gyakorlatilag egy kis szigetnek tekinthető. A ma már nyüzsgő, élettel teli terület igazán 2015 után vált a street art, a művészek, az érdekes bárok és éttermek központjává. Míg ezelőtt a terület nem nagyon adott okot az embereknek arra, hogy átkeljenek a síneken, ma már itt található az olasz városban ritkaságszámba menő indie-boltok és galériák legtöbbje. L'Isola viszont az újítások ellenére is meg tudta őrizni régi személyiségét: az évtizedek óta működő helyi szabadtéri piac friss termékekkel látja el a közösséget, a helyi hentes vagy a virágárus mindenki nevét ismeri, az építészet pedig máig őrzi a különböző korok stílusát.

Havnen – Koppenhága, Dánia

Fotó: Shutterstock

A Havnen kikötőnegyedében a város szórakozásra invitál, legyen szó csónakokról, kajakokról, SUP-okról vagy úszómedencékről, az emberek ide járnak kikapcsolódni. A Nyhavn környéke számít a legélénkebbnek, itt található például a Dán Királyi Színház és a hozzá tartozó Ofelia Plads nevű szórakozóhely is, de a „csókolózó hídnak” becézett Inner Harbour hídon átkelve meglátogathatjuk az újonnan épült Opera Parkot is.

A környéken az évek alatt számos új üzlet nyílt, így nem csoda, hogy egyre többen látogatják meg a vízparti negyedet.

Carabanchel – Madrid, Spanyolország

Fotó: Wikimedia

Az egykori madridi körgyűrűn kívül található, munkásnegyedként ismert Carabanchel a város legújabb SoHo-negyedévé alakult át.

Ma divatos művészeti galériák, pezsgő kreatív terek és érdekes üzletek töltik meg.

Az évek óta itt élő helyiek rendszeresen látogatják a hagyományos piacokat, akiknek útját olyan művészek keresztezik, akiknek elegük lett a nagyváros zsúfoltságából és feszített tempójából. A városrész modern galériáival, hagyományos, régi vágású vendéglátóhelyeivel és élettel teli zöldterületeivel, kertjeivel tökéletesen vegyíti a régit az újjal.

Smithfield – Dublin, Írország

Fotó: Flickr

A dublini Smithfield egyszerre ragaszkodik az ír hagyományokhoz és ad teret az izgalmas, új vállalkozások kibontakozására. A városrészben nem csupán a hagyományos ír zene dublini otthonaként ismert The Cobblestone történelmi kocsmáját érdemes meglátogatni, hanem az olyan új vállalkozásokat is, mint a baconös lekvárt áruló Third Space. Előbbit egyébként 2021-ben le akarták bontani, a helyi zenészek viszont erről hallani sem szerettek volna, így tiltakozásképpen több ezren vonultak fel a Cobblestone megmentéséért. Míg a régi smithfieldi törzshelyek szerencsére megmaradtak, az egykor üresen álló tereket mára teljesen belakták a független bárok, a vegánbarát éttermek, a kézműves kávézók és a kovászos pizzériák.

AMI MÉG ÉRDEKELHET