5 európai világítótorony, amit neked is látnod kell

Akad közöttük ma is világítótoronyként funkcionáló építmény, míg néhány már csak múzeumként és műemlékként látogatható.

Fotó: Shuttertstock

Egyedülálló épületek, olykor kész emlékművek, amelyek közül néhány már több száz éve védi a hajósokat és világítja meg az éjszakai vizeket számukra. Dacolnak a széllel és a tengerrel és ráadásul építészetileg is izgalmasak, és változatosak. Ezúttal 5 európai világítótornyot mutatunk, amelyeket megéri felkeresni.

A Leánytorony – Isztambul, Törökország

Fotó: Shuttertstock

A Leánytorony, vagy Szűz-torony (törökül: Kız Kulesi), a Boszporusz-szoros déli bejáratánál, a törökországi Isztambulban található, egy Üsküdar városrész partjától 200 méterre lévő kis szigeten. A torony építéséről és elhelyezkedéséről számos legenda kering, a legnépszerűbb szerint egy császár építtette, miután egy jós azt jósolta neki, hogy szeretett lányát a 18. születésnapján megöli egy mérgeskígyó. Annak érdekében, hogy megakadályozza korai halálát, a parttól távol, a víz közepén építette meg ezt a tornyot, és itt nevelkedett a fiatal hercegnő. A császár, lánya 18. születésnapján egy kosár egzotikus gyümölccsel köszöntötte a hercegnőt, a gyümölcsök között azonban megbújt egy mérgeskígyó, így a jóslat végül mégis valóra vált. A valóságban az eredeti építtetője Alkibiadész athéni hadvezér volt.

Ma népszerű turistalátványosság, első emeletén étterem, tetején kávézó látogatóható.

Rubjerg Knude – Hjorring, Dánia

Fotó: Shuttertstock

A Rubjerg Knude világítótorony az Északi-tenger partján található Rubjergben, a jütlandi Hjørring településen, Dánia északi részén. Először 1900. december 27-én helyezték üzembe és egészen 1968. augusztus 1-ig működött. Építésekor még 200 méterre volt a parttól, azonban a homokos terület folyamatos eróziója miatt komoly veszélyben forgott az épület sorsa. Bezárása utána néhány évig még múzeum és kávézó működött az épületben, azonban 2002-ben a folyamatosan mozgó homok miatt be kell zárni.

Mivel komolyan fennállt a veszély, hogy a torony 2023-ra tengerbe fog zuhanni, így 2019-ben egy nagyszabású akció keretében beljebb tolták a tornyot, most 2060-ig ismét biztonságban van és látogatható.

Santa Marta – Cascais, Portugália

Fotó: Shuttertstock

A Santa Marta világítótorony és a benne található múzeum általános áttekintést ad a világítótornyok történetéről, a tornyokat őrzők munkájáról és életéről. Magát a tornyot valószínűleg az 1640-es években építették, erődként funkcionált, feladata az volt, hogy segítse megőrizni a Cascais-öböl biztonságát. 1864-től már nem volt szükség rá katonai építményként, így világítótoronyként kezdték használni, 2007 óta pedig a továbbra is működő toronyban nyitották meg magát a múzeumot.

Fastnet Rock – Írország

Fotó: Shuttertstock

A Fastnet-szikla egy aprócska szikla az Atlanti-óceánban, hivatalosan ez Írország legdélebbi pontja, amely 13 km-re fekszik a szárazföldtől. Ez a középpontja a világ egyik klasszikus, tengeri vitorlásversenyének, a Fastnet Race-nek, amely során a hajók a Wight-szigeti Cowes-ból indulva megkerülik a sziklát, majd 1126 km után visszaérnek a Plymouthba. Írország könnycseppjeként is szokták emlegetni, ez ugyanis az utolsó, amit az Egyesült Államokba emigrálók láttak az anyaországból.

Az 54 méter magas világítótorony már a második, amit erre a kis szigetre építettek, az eredeti ugyanis túl gyengének bizonyult a viszontagságos időjárási körülményekkel szemben.

A genovai világítótorony – Olaszország

Fotó: Shuttertstock

A genovai világítótorony a város kikötőjének fő világítótornya, ami amellett, hogy a környék éjszakai navigációjának fontos segítője, Genova városának egyik legfontosabb szimbóluma is, ráadásul a világ egyik legrégebbi ilyen, még ma is álló építménye. A 76 méter magas torony San Benigno-dombon épült, és a világ második legmagasabb, kőből épült, hagyományos világítótornya és a világ ötödik legmagasabb ilyen épülete. Két négyzet alakú részből áll, melyeken egy-egy terasz is helyet kapott, ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET