Európában újra divatba jönnek az éjszakai vonatok

Jövőre igazi boom várható a repülést kiváltó vasúti szállításban.

Fotó: 123rf

A RegioJet éjszakai vonata köti majd össze 2022-től – Drezda, Berlin és Amszterdam érintésével – Prágát és Brüsszelt, olyan szolgáltatásokkal, mint az ingyenes internet, reggeli és ingyen kávé. A cég egy másik új éjjeli vonatot is elindít, a Prága–Lviv útvonalon.

Foto: littleisland.org

A RegioJet hálókocsis vonatainak üzembe állítása az európai éjszakai vasúthálózat legnagyobb tervezett bővítése az elmúlt években. A német, osztrák, francia és svájci államvasutak már bejelentették partnerségüket egy 600 millió eurós befektetési alappal, azzal a céllal, hogy újjáélesszék az éjszakai vasúti szolgáltatásokat. Pedig alig négy éve annak, hogy a Deutsche Bahn német állami vasútcég valamennyi hálókocsiját eladta, veszteségesnek nyilvánítva őket a kevés utas miatt. De a klímakrízis és a koronavírus-járvány módosította az ügyfelek szokásait, ráadásul néhány európai vonatút valójában gyorsabb a repülésnél.

A következő négy évben további öt útvonal megnyitása várható. Decembertől új éjszakai szolgáltatás indul Bécs és Párizs (Münchenen át), valamint Zürich és Amszterdam között. A Zürichet és Rómát összekötő vonatok indulását 2022 decemberére tervezik, egy évvel később pedig egy újabb járatot tesztelnek Bécs és Párizs között, amely útba ejti Berlint és Brüsszelt is. 2024 decemberében Zürich és Barcelona között is elindulnak az éjszakai vonatok.

Fotó: Pexels

A RegioJet mellett több másik vállalat is azon dolgozik, hogy felélessze az éjszakai vasúti utazást a kontinensen. A SNCF francia állami vasúttársaság már 2017-ben bemutatta ambiciózus tervét a hálókocsis vonatok újraindítására, és az elmúlt hónapban éjszakai szolgáltatást vezetett be Párizs és a Riviéra közötti szakaszon, ahol a 12 órás utazás ára 29 eurónál kezdődik. Több más projekt megvalósítása is folyamatban van, a következő tíz évben a SNCF összesen 10 hasonló szolgáltatást hozna vissza.

A svéd vasúttársaság is éjszakai vonatjáratokat kíván indítani Németországba és Belgiumba is Svédország. A jövőre induló új vonal skandináv városokat köt majd össze Hamburggal és Brüsszellel, így gyors csatlakozást tesz lehetővé Közép-Európa és Nagy-Britannia irányába.

Fotó: Midnight Trains

A Midnight Trains tervezett fülkéi

De nemcsak a régi szereplők vannak jelen a piacon. A Midnight Trains francia vasúti start-up szintén a repülőutakat a fenntarthatóbb vasúti közlekedésre váltó utasokat célozza meg. A tervek szerint 2024-ig olyan városokkal kötné össze Párizst, mint Koppenhága, Róma és Porto. A Midnight Trains „síneken gördülő hotelként" határozza meg magát, a járataira éttermet és bárt, valamint szállodai stílusban privát szobákat is tervez. Azt remélik, hogy 2024-ben már 12 európai úti célt érhetnek el párizsi központjukból.
AMI MÉG ÉRDEKELHET