Top 7 európai hangulatú város az Egyesült Államokban

Brit, ír, francia, olasz hatások az építészetben, a városképben és akár az életmódban is – a tengerentúlon számos, európai miliőt árasztó települést találunk.

Fotó: Pixabay

Egy tavalyi felmérés alapján a járványidőszak utáni korszakban Európa lesz az amerikai turisták legfőbb külföldi célpontja, a második legnépszerűbb opció pedig egy belföldi utazás volt. Ám a kettőt is össze lehet kötni, hiszen számos egyesült államokbeli település idézi meg az európai életérzést. Íme, a hét legfontosabb!

New Orleans, Louisiana

Fotó: Pixabay

A franciák alapították, a spanyolok továbbfejlesztették, majd ismét francia kézre került azt megelőzően, hogy az Egyesült Államok részévé vált. New Orleans a legeurópaibb város Amerikában – az építészet, a gasztronómia és a helyi kultúra ma is erős francia és spanyol hatásokat mutat. Az eklektikus építészet egyedi hangulatot varázsol a városba, amelynek éjszakai élete Párizst és Amszterdamot idézi.

Boston, Massachusetts

Fotó: Pixabay

A Beacon Hill negyed amerikai mértékkel szűk, macskaköves utcácskáin, a klasszikus lámpaoszlopok alatt sétálva, miközben elhaladunk a vöröstéglás, koloniális épületsorok mellett szinte emlékeztetnünk kell magunkat ara, hogy Boston már nem angol gyarmat; a North Endben járva pedig arra, hogy nem Itáliában sétálunk. Hamisítatlan ír hangulatra vágsz? Boston otthont ad egy-két pubnak is...

San Francisco, kalifornia

Fotó: Unsplash

San Francisco a globális kultúra olvasztótégelye. A mérsékelt klíma, a pálmafák, a dombok és a távolban magasodó hegyek, illetve az óceánpart mediterrán jelleget is kölcsönöz a kaliforniai városnak, ahol ugyanúgy megtalálható a viktoriánus építészet, mint a spanyol-mexikói kultúra is.

Washington, D. C.

Fotó: Pexels

Az Egyesült Államok fővárosát a francia Pierre Charles L'Enfant tervezte. Egy Párizshoz hasonló metropoliszt álmodott meg, grandiózus sugárutakkal, illetve számos parkkal és emlékművel. Washington ma nemcsak a lenyűgöző belváros és az impozáns épületek révén őrzi L'Enfant hatását, de a nyílt utcák, a mindent betöltő zöldövezetek és a sétálóutcák is mintha az Öreg Kontinensről érkeztek volna, amihez hozzájárul a nagy számú európai diplomata jelenléte is.

Philadelphia, Pennsylvania

Fotó: Pexels

A helyi Elfreth sétány az Egyesült Államok legrégebbi, ma is lakott utcája. Philadelphia azonban többet nyújt, mint brit gyarmati történelmi emlékeket: a lenyűgöző városháza a francia építészet egyik remeke, a Művészeti Múzeum az ógörög templomokat idézi, a legendás Philly Cheesesteak szendvics pedig az olasz diaszpóra ajándéka a városnak.

Montpelier, Vermont

Fotó: Getty Images

A nevét akkor kapta, amikor még nagyon erős volt a kötelék a frissen alakult Egyesült Államok és Franciaország között. Ésvalóban, a település, amelyik a legkisebb az amerikai tagállamok fővárosai között (a lakosság száma nem éri el a 8000-t), úgy néz ki, mint egy francia mezőváros, számos apró térrel, kézműves bolttal, zöldellő dombokkal és hagyományos európai építészettel. A francia miliőhöz a helyi alapanyagokkal dolgozó éttermek is kiveszik a részüket.

Santa Barbara, Kalifornia

Fotó: santabarbaraca.com

A dél-francia tengerpartokat idéző strandjai miatt az Amerikai Riviéra becenevet kapta, de a szikrázóan fehér, piros tetejű házaknak, valamint a mediterrán tájnak köszönhetően Santa Barbara erős spanyol hatásokat is mutat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET