Hátborzongató utazás: Európa legkísértetiesebb vasútjai

Az első hallásra ijesztő vonatok a kulturális szerepük révén váltak ismetté.

Fotó: Belmond

Az irodalomból vagy filmművészből ismert, rémisztő hírű vonatok a valóságban életre szóló utazási élményt kínálnak utasaik számára.

Gyilkosság az Orient Expresszen

Fotó: Shutterstock

Agatha Christie közismert regényének luxusvonata nem kitaláció, hanem több mint egy évszázada létező valóság. A két világháború közötti időszak vagonjait nemrégiben újították fel, és a bársonnyal borított fülkék hangulatvilágítása még akkor is megidézi Hercule Poirot szellemét, ha a belga detektív biztosan nem lesz az utasok között.

GOEThE ÉS FAUST  

Élete fő művének, a Faustnak megalkotásakor a híres német költő, Johann Wolfgang von Goethe a Brocken-hegy irányába utazott, ezért választotta ezt főhőse ördögi hallhatatlanná válásának helyszínéül. Észak-Németország legmagasabb csúcsára egy gőzmozdony vontatta vonaton tudunk eljutni, amelynek vagonjait stílszerűen csak Faust-wagennek nevezik.

​HÁLÓKOCSIS VONATOZÁS CORNWALLBA

Anglia délnyugati csücskét, a cornwalli partokat évszázadok óta körüllengik a hajókatasztrófák és csempészek kísérteties legendái. Magunk is az éjszaka közepén, a Londonból induló hálókocsis vonattal utazhatunk el Penzace történelmi kikötőjébe, ahol frissen érkezve járhatjuk be a csempész útvonalait, és ellenőrizhetjük a vad kalózlegendákat, mielőtt betérnénk egy pohárka rumra valamelyik kikötői csapfészekbe.

HARRY POOTER VARÁZSLATOS VONATA

Fotó: Shutterstock

A legendás könyvekből és filmekből ismert Roxfort Expressz szintén nem csupán írói kitaláció, hanem Skócia egyik legismertebb nevezetessége, amelyet West Coast Railways működtett. A rajongók kedvéért rendszeresen közlekedő vonat áthalad a hires Glennfinnan-viadukton, amely a Harry Potter-sorozat mellett olyan ismert filmekben és sorozatokban is megjelenik, mint a Charlotte Gray vagy A Korona.

AMI MÉG ÉRDEKELHET