New York vine din nou cu ceva spectaculos: o expoziție dedicată creatoarelor de modă

Muzeul Metropolitan din New York (Met) consacră noua sa expoziţie dedicată modei femeilor designer, în încercarea de a depăşi clişee şi de a pune în lumină figuri care au rămas în umbră.

Foto: Facebook


Simbolul acestei expoziţii (deschisă până în 3 martie 2024) intitulate "Women dressing women" este o rochie din muselină decorată cu trandafiri din mătase şi tafta, prin intermediul căreia vizitatorii o pot redescoperi pe Ann Lowe (1898-1981), o pionieră printre creatoarele de modă afro-americane, în mare parte ignorată la vremea ei, deşi a creat rochia de mireasă a lui Jackie Kennedy (1953).

Expoziţia "Women dressing women" din New Yorka fost programată iniţial pentru 2020 pentru a celebra 100 de ani de la primul vot al femeilor în SUA, dar a fost amânată din cauza pandemiei de COVID-19, notează Agerpres.

Foto: Facebook

Prin intermediul a 80 de ţinute create de 70 de femei designer, The Costume Institute din cadrul Met ne prezintă arta vestimentară feminină de la începutul secolului XX până în ziua de azi, fără a uita de mesajele ecologiste ale unor creatoare de modă precum Gabriela Hearst sau Hillary Taymour.

Pentru femei, povestea începe în anonimatul atelierelor de croitorie, unde erau adesea exilate. Mai multe femei designer din Franţa au reuşit însă să se impună la începutul secolului al XX-lea, printre acestea figurând Madeleine Vionnet, Jeanne Lanvin şi Gabrielle Chanel. În Franţa, în perioada interbelică, numărul creatoarelor de modă îl depăşise chiar pe cel al bărbaţilor designeri, potrivit expoziţiei.

Foto: Facebook

Pentru a prezenta ţinutele create de Elsa Schiaparelli, Nina Ricci şi Vivienne Westwood, The Costume Institute a făcut apel la colecţiile sale, reunind 33.000 de piese, mărturie a şapte secole de articole vestimentare.

Colecţiile impresionante ale The Costume Institute vor putea fi admirate şi în cadrul următoarei expoziţii majore de modă a muzeului, din primăvara anului 2024, când acesta intenţionează să expună cele mai rare şi fragile piese pe care le deţine. Este un eveniment aşteptat cu nerăbdare deoarece coincide, ca în fiecare an, cu Met Gala, celebra seară filantropică în care vedetele defilează în ţinute extravagante.

AMI MÉG ÉRDEKELHET