Muzeul Prado din Madrid organizează o expoziție specială, parfumată

O instalație specială a fost realizată la Prado din Madrid pentru tabloul intitulat Miros, opera comună a lui Jan Brueghel și Peter Paul Rubens.

Foto: Getty Images

Scopul asociației non-profit Academia del Parfume din Madrid este de a prezenta parfumurile ca artă, adică aromele și uleiurile esențiale să fie percepute ca o manifestare artistică. Ei spun că amestecarea parfumurilor este, de asemenea, o artă; aceasta este promovată de expoziția neobișnuită. Iar din colaborarea lui Prado și a asociației non-profit s-a născut un proiect foarte interesant, fiind expuse și compoziții de parfum pentru pictura comună a lui Rubens și Brueghel din Muzeul Național din Madrid.

În timpul călătoriilor în Spania, maeștrii flamanzi au avut parte de o influență complet diferită de cea din nordul ​​Europei, așa cum se poate observa în epocile celor doi artiști. Studiind una dintre picturile seriei realizate de Rubens și Brueghel, intitulată „Cele cinci simțuri”, „Mirosul”, putem acum să și simțim mirosul plantelor din tablou.

În grădina prezentată în celebrul tablou, un total de 80 de flori au fost identificate de către istoricii de artă și botaniști, pe baza cărora Academia del Parfume a alcătuit repertoriul de parfumuri din 10 elemente care domină atmosfera picturii. Totodată, parfumierul Gregorio Solára a expus nu doar arome florale individuale, ci și creații de parfum, precum parfumul micului buchet pe care femeia din tablou îl ține în mână. Expoziția, care se desfășoară până la începutul lunii iulie, este legată de o expoziție permanentă a colecției flamande Prado, în care se regăsește nu doar "Mirosul", ci și celelalte lucrări din seria de cinci picturi: "Vederea", "Atingerea", "Auzul” și "Gustul”.

AMI MÉG ÉRDEKELHET