5 expoziții de modă de neratat în 2024

Cum moda este un subiect foarte circular, cunoașterea istoriei sale te poate ajuta să înțelegi mai bine tendințele din viitor sau propriul tău stil. 2024 are multe de oferit în ceea ce privește expozițiile de modă.

Nu există un moment mai bun ca acum pentru a-ți stabili planurile de călătorie pentru anul 2024. Unde să mergi, ce să faci, ce să explorezi? Chiar dacă pot exista mai multe abordări, o modalitate de a merge înainte este să studiezi calendarele expozițiilor din întreaga lume și să-ți planifici călătoriile în consecință. În acest fel, cel puțin o parte din călătoria ta este deja stabilită clar înainte de a pune piciorul în noua ta destinație.

​1. „We need to talk about Fashion” - Modemuseum, Hasselt

Foto: Facebook

Moda este distracție, frumusețe, nostalgie, dar este și statut, supraconsum și exploatare. În fiecare epocă, moda ridică noi întrebări și stârnește sentimente diferite. În „We need to talk about Fashion” (Trebuie să vorbim despre modă), muzeul de modă din Belgia abordează probleme care sunt urgente în prezent, pe baza a o sută de obiecte de colecție achiziționate recent. Nu doar piese emblematice ale unor nume răsunătoare precum Madeleine Vionnet, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Alexander McQueen și Comme des Garçons, ci și vestimentații încă anonime, formează un subiect de conversație ideal.

Deschisă până în 18 februarie 2024

​2. "Gabrielle Chanel. Fashion Manifesto” - V&A, Londra

Foto: Facebook

Prima expoziție din Marea Britanie dedicată operei creatoarei franceze de modă Gabrielle "Coco" Chanel prezintă înființarea Casei Chanel și evoluția stilului său iconic de design, care continuă să influențeze modul în care se îmbracă femeile de astăzi. Expoziția de la Victoria and Albert Museum (V&A) prezintă modele iconice ale casei Chanel, fotografii istorice cu persoane care au jucat roluri importante în istoria mărcii, de la Gabrielle Chanel însăși, până la Marilyn Monroe, și multe altele.

Deschisă până în 25 februarie 2024

3. „Mode et sport, d’un podium à l’autre" - Musée des Arts décoratifs, Paris

Foto: madparis.fr

În așteptarea Jocurilor Olimpice din 2024, Musée des Arts décoratifs prezintă expoziția „Moda și sportul: De la un podium la altul” despre interconexiunile fascinante dintre modă și sport, din lumea antică până în prezent. 450 de articole vestimentare, accesorii, fotografii, schițe, reviste, postere, picturi, sculpturi și videoclipuri ilustrează evoluția îmbrăcămintei sportive și influența acesteia asupra modei contemporane.

Deschisă până în 7 aprilie 2024.

4. Viktor & Rolf - Kunsthalle München

Foto: kunsthalle-muc.de

Kunsthalle München prezintă prima retrospectivă majoră din Germania, dedicată artiștilor olandezi din domeniul modei Viktor & Rolf. Timp de peste trei decenii, Viktor Horsting și Rolf Snoeren au explorat cu o virtuozitate uluitoare granițele dintre lumea haute couture și cea a artei. Renumiți pentru abordarea lor neconvențională a designului, creațiile lor au fost îmbrățișate de artiști precum Madonna, Tilda Swinton, Lady Gaga, Doja Cat și Cardi B. Reflectând pasiunile, obsesiile și viziunea singulară a duo-ului, scenografia spectaculoasă va prezenta 100 dintre cele mai îndrăznețe creații ale lor, multe expuse pentru prima dată.

23 februarie - 6 octombrie 2024

5. "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" - MET Museum, New York

Ilustrație: metmuseum.org

Expoziția din primăvara anului 2024 a Institutului Costume, "Sleeping Beauties: Reawakening Fashion" ("Frumoasele adormite: Reînvierea modei"), va reactiva capacitățile senzoriale ale capodoperelor din colecția muzeului prin intermediul unor cercetări de primă mână, analize de conservare și tehnologii diverse, de la instrumente de ultimă generație, realitate augmentată, inteligență artificială și imagini generate pe calculator până la formate tradiționale de raze X, animație video, proiecții de lumină și peisaje sonore. Vor fi expuse aproximativ 250 de articole de îmbrăcăminte și accesorii care acoperă patru secole - expoziția va da viață acestor obiecte istorice prin intermediul unor activări creative și imersive concepute pentru a transmite mirosurile, sunetele, texturile și mișcările unor articole de îmbrăcăminte care nu mai pot interacționa direct cu corpul.

10 mai - 2 septembrie 2024

AMI MÉG ÉRDEKELHET