Ce face Nicaragua atât de specială? Fapte surprinzătoare despre țara din America Centrală!

Deja locația sa geografică o face extraordinară, dar de ce auzim mai puțin despre ea decât despre celelalte țări din Caraibe?

Foto: Unsplash

Țara de aproape 7 milioane de locuitori se învecinează cu Honduras la nord și Costa Rica la sud. Deși are o coastă lungă la Marea Caraibelor, cea mai mare parte a acesteia este mlăștinoasă, așa că Nicaragua nu este o destinație caraibiană populară. Totuși, sunt și plaje frumoase aici, dar turiștii sunt așteptați mai ales de păduri uriașe, neatinse. Este casa mai multor vulcani activi, și aici se găsește și al zecelea lac ca mărime din America. Să vedem ce mai merită să știm despre această minunată țară tropicală, în a cărei capitală străzile nu au nume!

Foto: Shutterstock

Vulcanul Momotombo

Cu o suprafață de 129.494 kilometri pătrați, Nicaragua este cel mai mare stat din America Centrală. Cel mai mare oraș este Managua, capitala având aproape un milion de locuitori. Temperatura medie anuală este de 26,9 grade, cu o medie de 28 de grade în mai și 25 în ianuarie. Dar în sezonul ploios, din mai până în octombrie, este mai bine să nu rezervăm o vacanță aici.

Foto: Pixabay

În secolele al XV-lea și al XVI-lea, băștinașii nicarao trăiau în regiunea Lacului Nicaragua de astăzi. La sosirea coloniștilor spanioli, cuvântul nicarao a fost combinat cu cuvântul spaniol agua (apă), nu numai datorită celor două coaste lungi (la Oceanul Pacific și la Marea Caraibelor), ci și din cauza lacului imens.

Cu o suprafață de 8.264 de kilometri pătrați, lacul Nicaragua este al 10-lea lac ca mărime din America și al 19-lea din lume.

Apa dulce a lacului Nicaragua se varsă prin râul San Juan în Marea Caraibelor. Coasta Pacificului din Nicaragua este mărginită de peste 40 de vulcani, dintre care 19 sunt activi. Momotombo și Masaya sunt cei mai activi dintre ei, acesta din urmă scuipă cenușă și fum la doar 20 km sud de capitala Managua. Datorită numărului mare de vulcani activi, și cutremurele sunt frecvente.

Foto: Shutterstock

În 1972, un cutremur a afectat atât de tare Managua, încât întregul sistem de străzi din acea vreme a dispărut, așa că în prezent majoritatea străzilor nu au nume, ci sunt identificate prin obiectele, casele, statuile și podurile de acolo. Dacă de exemplu vrem să rezervăm cazare, atunci adresa hotelului va arăta cam așa: se găsește la sud de școală, în fața mănăstirii, pe a treia stradă de la semafor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET