„Fisură” în fațada unui palat florentin

Scopul creației este redescoperirea artei și salvarea culturii în această perioadă în care toată lumea suferă.

Pe fațada Palatului Strozzi din Florența a apărut o uriașă fisură. Din fericire, unul dintre cele mai frumoase palate renascentiste n-a suferit pagube – este vorba doar de instalația „La ferita" (Rana) a artistului francez JR, care prezintă cele mai faimoase opere de artă de la Florența.

Foto: Instagram

Tocmai din acest motiv lucrarea seamănă mai degrabă cu un colaj foto în care, printre altele, se regăsesc comori precum pictura Primăvara de Boticelli. Instalația artistului cunoscut prin operele sale street art și pentru fotografiile sale alb-negru este mai mult decât o imagine gigantică spectaculoasă. Rana se referă la faptul că în timpul pandemiei de coronavirus oamenii au fost despărțiți de artă și operele stau prăfuite în sălile de expoziții.

Foto: Instagram

Și directorul muzeului, Arturo Galansino, crede că această rană simbolică se referă la suferințele instituțiilor culturale, care au fost nevoite să se închidă sau să restricționeze în alte feluri accesul la colecțiilor lor. „Închiderile ne-au arătat clar că oamenii sunt flămânzi de cultură. Vor să intre în expoziții, muzee, biblioteci, teatre, cinematografe, cultura trebuie să redevină parte esențială a vieții lor" – a declarat Galansino pentru Artnet News.

Video despre instalația din Florența

www.youtube.com

Street artist JR reveals "The Wound" in Florence | AFP
AMI MÉG ÉRDEKELHET