Átfogó felújítás vár a párizsi Pompidou Központra

A francia hatóságok jóváhagyták a világhírű Pompidou Központ felújítási terveit, így az összkulturális épület három évig zárva lesz.

Fotó: 123rf


Még két év áll azok rendelkezésére, akik fel szeretnék keresni a párizsi Modern Művészetek Múzeumát. A francia főváros egyik szimbolikus épületét 2024-től 2026-ig lezárják, hogy mindenre kiterjedő felújítást követően, a tervek szerint 2027 elején, átadásának 50-ik évfordulóján nyissa meg újra a kapuit. A Pompidou Központot 2019-ben 3,2 millióan keresték fel.

Fotó: 123rf

Serge Lasvignes, az intézet elnöke szerint csak a felújítással tudják biztosítani a központ hosszú távú jövőjét, hiszen az 1977-es avatás óta semmilyen lényeges módosítást nem végeztek a Renzo Piano és Richard Rogers által tervezett, minden szempontból egyedi épületen. A felújítás egyik fontos része, hogy teljes mértékben azbesztmentesítik az Európa legnagyobb kortárs művészeti múzeumának otthont adó Pompidou Központot. A felújítás során megerősítik az épület szerkezetét, korszerűsítik az energiaellátását és növelik a biztonságosságát. Az ablakok egy részét kicserélik, új lifteket szerelnek be, és felújítják a híres mozgólépcsőket is. A már említett múzeum mellett a központ közkönyvtárnak is otthont ad, illetve itt működik az IRCAM zenei kutatóintézet. A felújítás idejére a könyvtár egy másik párizsi épületbe költözik majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET