Femei din prima linie care au rescris istoria

5 femei legendare care, prin călătoriile lor, au depășit atât granițele reale, cât și limitele închipuirii.

Au fost de neoprit în ceea ce făceau, iar datorită perseverenței și talentului au devenit eroine iar, mai târziu, exemple ale umanității.

Pionier în pilotaj: Amelia Earhart 

Foto: NASA

Când vine vorba de piloți femei, numele ei ne vine în minte prima dată – însă faima ei se datorează din păcate și soartei tragice. Amelia era obișnuită cu călătoriile încă din copilărie: tatăl ei a lucrat la mai multe linii de căi ferate, și din acest motiv familia s-a mutat de mai multe ori pe teritoriul Statelor Unite. Pe la finele Primului Război Mondial, Earhart lucra ca asistent voluntar la Crucea Roșie în cadrul unui spital militar din Toronto. Discuțiile purtate cu soldații întorși de pe front i-au insuflat dorința de a zbura, așadar în anul 1920, imediat după primul ei zbor, a început să ia lecții în domeniu. A fost prima femeie care a traversat în aer Oceanul Atlantic; întâi doar ca pasager, iar după câțiva ani în calitate de pilot. Mai târziu a zburat deasupra Statelor Unite și a fost primul om care a zburat pe traseul New York – Mexico City. În 1937 a pornit către ultimul ei zbor, încercând să facă înconjurul lumii cu avionul înainte de a se retrage din aviație. Însă pe 2 iulie 1937, în drum spre Insulele Howland, a fost dată dispărută, iar epava avionului nu a fost găsită nici până în ziua de azi.

Aloha Wanderwell: a făcut înconjurul lumii cu mașina

Foto: The Nile Baker Estate

Miss Wanderwell

Aloha, de origine canadiană, s-a născut în 1906 sub numele de Idris Galcia Welsh. Avea doar 16 ani când s-a angajat la compania Ford în calitate de mecanic și apoi a devenit producător de film, în urma unui anunț din ziar prin care se căutau femei tinere pentru cea mai mare călătorie din viața lor. Atunci l-a cunoscut Idris pe viitorul ei soț, Walter Wanderwell, și a luat numele de Aloha, pornind la drum împreună în 1922. După 4 ani de călătorii, timp în care au parcurs 380 de mii de mile, vizitând peste 80 de țări, Aloha a fost prima doamnă care a făcut înconjurul lumii cu mașina, cu un Ford Model T datat din 1917. Fiind imaginea oficială a expediției, a fost omagiată de presă, care a numit-o: "Amelia Earhart a șoselelor". Aloha a încercat și pilotajul, ajungând astfel în Mato Grosso din Brazilia și în Paraguay. Filmele făcute cu prijelul călătoriilor sale constituie un capitol important în arhivele istoriei filmului american.

Junko Tabei: prima pe vârful lumii

Foto: Jaan Künnap / CC BY-SA

Nipona Junko Tabei nu este o călătoare clasică, dar este o femeie legendară, fiind prima doamnă care a urcat pe Muntele Everest. Născută în 1939 într-o familie modestă cu șapte copii, Tabei a ajuns prin muncă grea pe vârful lumii. După ce a terminat studiile în literatură, a fondat prima asociație feminină de cățărătoare din Japonia, iar în anii 70 a început pregătirile pentru escaladarea Everestului - în 1975 a fost prima femeie din istorie care a reușit acest lucru. Nu s-a oprit aici, ea a realizat și provocarea Seven Summits (Șapte vârfuri), adică a urcat pe cel mai înalt vârf de pe cele șapte continente. În afară de asta, a cucerit vârfuri în 76 de țări, dovedind astfel că imposibilul nu există.

Jane Goodall: pe drum tot anul

www.instagram.com

Login • Instagram

Poate mai diferită decât celelalte eroine, însă când vine vorba de călătorii, Goodall sigur apare pe listă. Numele ei este cunoscut în toată lumea: ea este etologul britanic, antropolog și primatolog, cercetător al cimpanzeilor și autoare a numeroase cărți. După tinerețea petrecută în Marea Britanie, Goodall a primit un job în Kenya, iar cercetările sale - care au schimbat lumea – au fost inițiate în 1960 în Tanzania, în Parcul Național Gombe. Atât cercetările ei, cât și Institutul Jane Goodall fondat de ea au un rol semnificativ în tot ceea ce știm azi despre cimpanzei. După moartea soțului ei, la 85 de ani, Jane a părăsit Tanzania și călătorește peste 300 de zile pe an. Face asta în primul rând pentru a atrage atenția asupra pericolelor de mediu care amenință populația de cimpanzei, în special asupra problemelor climaterice și a celor provocate de oameni.

Cassandra De Pecol: femeia care a călătorit peste tot

www.instagram.com

Login • Instagram

Născută în anul 1989, Cassandra a reușit un record ciudat: până la vârsta de 27 de ani a vizitat deja toate țările suverane de pe mapamond. Tânăra din Connecticut și-a luat rămas bun de la părinți în 2015 pentru a face înconjurul lumii în calitate de ambasador al păcii. După doar 18 luni și 26 de zile avea deja în pașaport ștampilele tuturor statelor din lume (de atunci, o americană și mai tânără, Taylor Demonbreun, i-a doborât recordul). Călătoria ei a fost susținută și de către sponsori - a zburat de peste 250 de ori pentru a-și duce la bun sfârșit planul. După spusele ei, era mai important scopul decât recordul în sine: a vrut să-și dovedească faptul că poate vedea întreaga lume, poate cunoaște cultura altor popoare și poate arăta că până și în zonele de război, dincolo de ură există bunătate.

AMI MÉG ÉRDEKELHET