10 tanács ahhoz, hogy környezettudatosabb turistákká váljunk

Itt az ideje, hogy jobb és felelősségteljesebb turizmust építsünk ki, ám ehhez változtatásokra van szükség.

Fotó: 123rf

Ahogy tanúi vagyunk a klímakrízis káros hatásainak, világossá vált, hogy a válság leküzdéséhez változtatnunk kell az életmódunkon.

Sokan tettünk már lépéseket a zöldebb életmód felé, mint az újrafelhasználható vizespalackok használata, az egyszer használatos műanyagok elkerülése és a fenntartható gyakorlattal rendelkező szállodák választása. Ezzel együtt, ha javulást akarunk látni, mindannyiunknak többet kell tennünk érte. Íme, 10 tanács amelyet érdemes megfogadni a következő utazás alkalmával.

1. Válasszunk fenntartható módon működő úticélt

Sok oszág és város csökkenti a széndioxid-kibocsátását. Costa Rica például a villamos energiájának 98 százalékát már megújuló forrásokból állítja elő – és ennek a sokszínű országnak már több mint egynegyede védett területnek számít.

Fotó: Unsplash

2. Válasszunk mértéktartóan ruhákat

Bár csábító lehet az utazás előtt bevásárlásra indulni, a fast fashion típusú gyártók a legnagyobb környezetszennyezők közé tartoznak. Amennyiben lehetséges, a már meglevő ruháink közül csomagoljunk.

3. Vegyszerek nélkül

Ha az időnk legnagyobb részén a tengerparton szándékozunk eltölteni, győződjünk meg róla, hogy a naptejünk nem káros a tengeri élővilágra. Az olyan összetevők, mint az oxibenzon és az oktinoxát károsak lehetnek, ezért fontos vegyszermentes termékeket választanunk, amelyek nemcsak a bőrünket védik, hanem az óceánt is. Ha még otthon újrafelhasználható flakonokat töltünk fel samponokkal, balzsamokkal és hidratálószerekkel, megakadályozzuk az eldobható műanyagok használatát.

Fotó: 123rf

4. Ellenőrizzük a szálloda referenciáit

Sajnos, könnyű kitenni egy öko-címként egy honlapra, anélkül, hogy azt érvényes irányelvek támogatnák, de a valódi környezetbarát vállalatok büszkén bizonyítják hitelességüket. Olyan üdülőhelyeken, szállodákban és panziókban foglaljunk szállást, amelyek valóban használják az ökomódszereket.

5. Repülő helyett szálljunk inkább vonatra és buszra

Mivel az utazási korlátozások miatt alacsonyabb a repülések aránya, most lehetőségünk van más közlekedési módok felfedezésére is. A belföldi vonatos és buszos utazások is az élmény részeivé válhatnak, és különösen szórakoztatóak a gyermekek számára. Hosszú útra indulunk? A fel- és leszállások széndioxid-kibocsátása a legnagyobb, ezért, hacsak lehetséges, válasszunk átszállás nélküli repülőutakat.

Fotó: Unsplash

6. Tiszteljük a helyi kultúrát

Az úti célunk megbecsülésének legjobb módja az ottani életmód tiszteletben tartása. Indulás előtt tanulmányozhatjuk a hely történelmét és kultúráját – felismerve a helyszínen mind a pozitív, mind a negatív tulajdonságokat. Vallási épületek felkeresésekor öltözködjünk megfelelően. Ugyanakkor érdemes a híreket is követni, hogy képben legyünk azzal, ha a látogatásunk valamilyen jelentős esemény, ünnepnap várható az adott országban.

7. Együnk helyit, szezonálisan

A szezonnak megfelelő helyi termékek fogyasztása nemcsak támogatja a fenntarthatóbb élelmiszer-ipart, de egyben a kisvállalkozásokba történő befektetés is. Élvezzük a regionális ételek és friss termékek széles választékát. Vásároljunk a termelői piacokon, és kóstoljunk meg a még sosem látott gyümölcsöket és zöldségeket is!

Fotó: 123rf

8. Szakértő túravezetővel menjünk vadállat-lesre

Olyan szakemberrel szervezzük meg a vadonba történő kirándulást, aki ismeri a helyi élőhelyeket és az állatok jólétét helyezi előtérbe.

9. Megfelelő kezekbe adjuk a pénzünket

Nincs jobb módja a köszönet kifejezésének, mint a helyi kisvállalkozók támogatása. Vagyis vásároljunk a piacokon, együnk családi vendéglőkben és a nagy szállodaláncok hoteljei helyett inkább a családi panziókban szálljunk meg. Ha lehetséges, kerüljük a nagy bevásárlóközpontokat és a nemzetközi láncokhoz tartozó kávézókat.

10. Helyi művészektől vásároljunk ajándéktárgyakat

A turisztikai információs központokban található boltok csodálatos és színes ajándékokat és szuveníreket árulnak – de ezek a legtöbbször tömeggyártású termékek. Válasszuk inkább a kézműves vásárokat, ahol helyi művészek állítják ki alkotásaikat, így minden szempontból eredeti termékeket vehetünk és a pénz közvetlenül az alkotóhoz kerül. Ne vásároljunk állati eredetű termékeket, akkor sem, ha azok részei a helyi kultúrának.

AMI MÉG ÉRDEKELHET