Care este cea mai scumpă stradă comercială din lume?

Agenția imobiliară Cushman & Wakefield a realizat clasamentul celor mai scumpe străzi comerciale din lume.

Foto: Pixabay
Desigur, compania americană cu o istorie de peste o sută de ani nu a clasat cele mai importante străzi comerciale din lume după prețul bunurilor de lux găsite acolo, ci pe baza taxelor de închiriere.

Foto: Pixabay

În prezent, secțiunea shopping de pe Fifth Avenue din Manhattan, între străzile 49. și 60., este cea mai scumpă stradă comercială din lume din punctul de vedere al chiriilor – pe baza analizei agenției imobiliare Cushman & Wakefield chiria medie anuală este de 21.076 euro pe metru pătrat. Asta înseamnă o creștere de 14% față de 2019, ultimul an înaintea epidemiei, când compania multinațională americană și-a întocmit ultima listă. Pe primul loc se afla zona de shopping a cartierului Tsim Sha Tsui din Hong Kong, dar de atunci, chiria magazinelor de lux din orașul aparținând Chinei a scăzut cu 41%, așa că în actualul clasament a coborât pe locul doi.

Foto: Pixabay

În timp ce chiriile magazinelor din Statele Unite au crescut până acum cu o medie de 25% în întreaga țară în comparație cu perioada pre-pandemică, cumpărătorii străini ai magazinelor de lux din Hong Kong sunt încă ținuți la distanță de reglementările COVID stricte ale țării. New Bond Street din Londra a căzut și ea cu un loc, fiind acum pe locul al patrulea, după Via Montenapoleone din Milano, în timp ce în Top 5 a mai ajuns Bulevardul Champs-Élysées din Paris.

Cushman & Wakefield a publicat pentru prima dată în 1988 raportul referitor la cele mai importante străzi comerciale din lume, în care analizează modificările chiriilor din 92 de orașe. Pe baza analizei publicate din nou după o pauză de doi ani, în perioada epidemiei chiriile pe principalele străzi comerciale de lux din lume au scăzut în medie cu 13%, în timp ce acum scăderea este de doar 6%.

TOP 10 cele mai scumpe străzi comerciale din lume: 

  1. New York – Fifth Avenue (între străzile 49. și 60.) – 21.076 EUR (mp/an)
  2. Hong Kong – Tsim Sha Tsui (strada principală) – 15.134 EUR (mp/an)
  3. Milano – Via Montenapoleone – 14.547 EUR (mp/an)
  4. Londra – New Bond Street – 14.346 EUR (mp/an)
  5. Paris – Avenue des Champs-Élysées – 11.069 EUR (mp/an)
  6. Tokyo – Ginza – 9.956 EUR (mp/an)
  7. Zurich – Bahnhofstrasse – 8.927 EUR (mp/an)
  8. Sydney – Pitt Street Mall – 7.624 EUR (mp/an)
  9. Seul – Myengdong – 5.973 EUR (mp/an)
  10. Shanghai – West Nanjing Road – 5.225 EUR (mp/an)
AMI MÉG ÉRDEKELHET