Létező ikonikus filmes helyek

Joker lépcsője, Amélie kávézója, a Muzsika hangja palotája - mindegyik egy-egy létező helyszín!

Los Angeles, Griffith Obszervatórium kilátó naplemente felhőkarcolók
Fotó: 123rf

Süti a kávézóban, ahol a kedvenc filmünk játszódik, séta egy városrészben, amelyet ezer éve ismerünk a vászonról, vagy nyaralás egy szállodában, ahol ikonikus jeleneteket forgattak? Íme, néhány helyszín, amelyekért érdemes útra kelni!

New York: Joker lépcsője

Fotó: Intercom

A múlt év viharos filmsikere volt a Joker, amely részben köszönhető annak is, hogy a rendező, Todd Philips egészen új szemszögből nyúlt az unalomig elhasznált szuperhőstörténethez, de főleg annak, hogy Joaquin Phoenix felejthetetlen alakítást nyújtott a címszerepben. Az egyik emlékezetes jelenet egy New York-i lépcsőn játszódik, amely azóta a turisták kedvelt célpontjává vált. A Bronxban található lépcsőn ma már nem ritka látvány a Joker-sminkben és -jelmezben fotózkodó rajongó. A helyiek szerint előnyük is származik a hirtelen jött népszerűségből, azóta ugyanis sokkal tisztább lett a házak közötti szűk átjáró.

Shakespeare Avenue, New York

Valldal: üvegfalak

Fotó: juvet.com

A mesterséges intelligencia és az ember kapcsolatát körüljáró 2015-ös Ex Machinacímű film nemcsak témája miatt maradt emlékezetes, de az Oscar Isaac által alakított Nathan főhadiszállása miatt is, amely hatalmas üvegablakaival egyszerre nyújt gyönyörű és mégis ijesztő hátteret a történethez. Az épület a valóságban is létezik: Norvégia északnyugati részén, Valldal falu közelében.A Juvet Landscape Hotel kialakítása a valóságban is lenyűgöző, a szobákban néha két fal is teljesen üvegből készült, így szinte egybe olvadnak a természettel.

Juvet Landscape Hotel, Alstad 24, Valldal, Norvégia

Gloucester: varázslatos katedrális

Fotó: 123rf

Harry Potter-rajongóknak kötelező célpont az angliai Gloucester székesegyház, ahol a varázslótanoncok törté- netéből készült filmek több jelenetét is forgatták. A Londontól 150 km-re található katedrális a 11-14. század között épült fel, monumentális boltívei pedig kitűnően idézték meg a J. K. Rowling által megálmodott Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolát. A katedrálisba látogatók megnézhetik a forgatás pontos helyszíneit is.

12 College Green, Gloucester, Egyesült Királyság

Bécs: romantikus hangulat

Fotó: Getty Images

Bécsben, a Franziskanerkirche árnyékában egy aprócska bár bújik meg: aKleines Café a Mielőtt felkel a nap című filmből lehet ismerős. Richard Linklater trilógiájának első része az osztrák főváros utcáin játszódik, itt bolyong és szeret egymásba egyetlen éjszaka alatt Jesse (Ethan Hawke) és Céline (Julie Delpy). A kávézó valóban létezik, így akár mi magunk is beülhetünk egy csésze kávéra vagy egy pohár sörre.

Franziskanerplatz 3., Bécs

Marseille: franciából portugál

Fotó: 123rf

Mindannyiunk kedvenc karácsonyi filmje, az Igazából szerelem (amit nem csak az ünnepek idején érdemes megnézni) egyik ikonikus jelenete egy portugál étteremben zajlik, ahol a Colin Firth alakította Jamie végre elszánja magát, és megkéri szerelme, Aurelia kezét. Az étterem a valóságban is létezik – igaz, nem az Ibériai-félszigeten, hanem a dél-franciaországi Marseille-ben. Ha arra járunk, mi is betérhetünk a part menti Bar de la Marine-ba, ahol az ebéd vagy vacsora közben a kilátásra sem panaszkodhatunk.

15 Quai de Rive Neuve, Marseille, Franciaország

Salzburg: igaz történet alapján

Fotó: schloss-leopoldskron.com

Az 1964-es hollywoodi klasszikust, A muzsika hangját ma is a világ egyik legnépszerűbb musicaljeként tartják számon, a valós történeten alapuló filmet pedig több csodás osztrák helyszínen forgatták. Az egyikben, a Salzburg óvárosától pár perces sétára található Leopoldskron-kastélyban meg is szállhatunk. Az épület (homlokzata „alakította" a Trapp-család otthonát) és környéke a musical tematikájához illeszkedő túrák kedvelt állomása, a 17 hektáros parkba és a tó fölé magasodó kastély területére azonban csak a szálloda vendégei léphetnek be.

Leopoldskronstraße 56–58., Salzburg, Ausztria

Párizs: Amélie nyomában

Fotó: 123rf

Párizsban járva, pláne kávé- és filmrajongóknak érdemes betérni a Moulin Rouge-tól pár utcányira, a Montmartre negyedben található Deux Moulins(Két malom) nevű kávézóba. Itt dolgozott Amélie Poulain a 2001-es Amélie csodálatos életecímű romantikus filmben, amely világhírűvé tette Audrey Tautou színésznőt. A kávézó ma is működik és várja a vendégeket, sőt egy fekete kortyolgatása – vagy egy úgynevezett Amélie-menü elfogyasztása – közben még a filmben fontos szerephez jutó, világutazó kerti törpét is megcsodálhatjuk.

Café des Deux Moulins, 15 rue Lepic, Párizs, Franciaország

Los Angeles: a város felett

Fotó: 123rf

A Los Angelesfölé magasodó Griffith Observatorya nyugati part egyik kihagyhatatlan látványossága, ahonnan csodás kilátás nyílik az egész városra. Érdemes még világosban odalátogatni, hiszen az az obszervatórium melletti parkban eldugott ösvényeken barangolhatunk, piknikezhetünk, sőt még állatkert is várja a látogatókat. A háromkupolás, art deco épület számtalan filmben feltűnik, legutóbb az Emma Stone és Ryan Gosling főszereplésével készült 2016-os Kaliforniai álom című musicalben láthattuk kívül és belül is.

Griffith Observatory 2800 East Observatory Road, Los Angeles

AMI MÉG ÉRDEKELHET