Orașul Los Alamos și copia sa fidelă – secretele din spatele filmului „Oppenheimer”

Succesul peliculei ''Oppenheimer'' atrage turişti în Los Alamos, însă regizorul a construit în secret şi o replică a oraşului.

© Universal Pictures

Cu încasări de un miliard de dolari, superproducţia "Oppenheimer" nu a umplut doar buzunarele studiourilor de la Hollywood, ci a declanşat şi un mic boom turistic în misteriosul oraş american Los Alamos, notează Agerpres.

În regia lui Christopher Nolan şi un candidat puternic la gala de decernare a premiilor Oscar din 10 martie, cu nominalizări la 13 categorii, printre care şi pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor, pelicula urmăreşte îndeaproape viaţa părintelui bombei atomice, Robert Oppenheimer, în interpretarea actorului irlandez Cillian Murphy. O mare parte a acţiunii filmului se derulează în Los Alamos, un oraş construit în grabă în statul american New Mexico pentru a găzdui un laborator ultrasecret, la ideea lui Robert Oppenheimer.

Fizicianul era un iubitor al marilor spaţii deschise din această regiune din sud-vestul Statelor Unite.

© Universal Pictures

De la lansarea filmului în iulie anul trecut, turiştii au devenit interesaţi de locuri precum casa lui Oppenheimer sau Fuller Lodge, unde oamenii de ştiinţă din domeniul nuclear au organizat festivităţi pentru a celebra succesul lor în fabricarea bombei, astfel că numărul de vizitatori a crescut cu 68% anul trecut, potrivit oficialilor oraşului. "Am început să remarcăm un aflux uriaş în primăvara anului trecut, chiar înainte ca filmul să fie lansat în cinematografe", a explicat Kathy Anderson, ghidă a societăţii istorice locale, care a trebuit să îşi tripleze numărul de tururi zilnice. "Dacă filmul va lua Oscaruri, cred că interesul va fi şi mai mare", este de părere ea. Însă acest succes maschează relaţia complicată a oraşului Los Alamos cu trecutul său şi cu omul de ştiinţă, pe care unii încă îl poreclesc cu afecţiune "Oppie".

CITEȘTE ȘI ASTA! OPPENHEIMER S-A RETRAS ÎNTR-UN PARADIS DIN CARAIBE

www.youtube.com

Oppenheimer - Trailer subtitrat in romana - r. Christopher Nolan (cu Cillian Murphy, Matt Damon)

"Oppenheimer era faimos pentru martini-urile sale şi pentru faptul că era o gazdă foarte ospitalieră. Multe evenimente istorice au avut loc în aceste încăperi", povesteşte Nic Lewis, istoric la Los Alamos National Laboratory. Însă moştenirea distructivă a bombelor atomice fabricate în acest oraş, unde 15.000 de oameni de ştiinţă lucrează încă în acelaşi laborator nuclear, rămâne greu de asumat. După anihilarea oraşelor Hiroshima şi Nagasaki, Oppenheimer însuşi a recunoscut că este "responsabil pentru distrugerea unui loc magnific", potrivit "American Prometheus", cartea pe care Nolan şi-a bazat filmul. "Suntem conştienţi că a fost o persoană, care a avut defecte, care a făcut greşeli", adaugă Lewis."El era foarte complicat. Era foarte reflexiv. Cred că Nolan a portretizat această parte a lui Oppenheimer foarte exact", este de părere istoricul.

© Universal Pictures

Chiar şi aşa, decizia regizorului de a filma numeroase scene în clădirile din Los Alamos unde ele au avut loc a provocat o adevărată agitaţie în oraş. Oamenii de ştiinţă ai laboratorului au fost rugaţi să facă figuraţie, prin intermediul unui anunţ în ziarul local. Astrofizicianul Shane Fogerty, un fan al lui Nolan, a avut ocazia să discute despre fuziunea nucleară şi despre geneza Lunii cu starurile Cillian Murphy şi Robert Downey Jr, între două duble. Cu doar 13.000 de locuitori, Los Alamos îşi cultiva un specific mai degrabă discret. În prezent însă, "este mai greu să obţii o rezervare la cele câteva restaurante din oraş", mărturiseşte Fogerty.

POATE CĂ TE-AR PUTEA INTERESA ȘI ASTA! 5 FILME DACĂ ȚI-E DOR DE ROMA

Foto: Picryl

Los Alamos

Pentru filmări însă, la fel ca părintele bombei atomice al cărui portret îl realizează, cineastul Christopher Nolan a creat şi el de la zero un Los Alamos, situat la circa o oră de mers cu maşina de cel real. Pentru a ajunge aici, trebuie trecut peste bariere pe care se poate vedea un panou pe care scrie "ZONĂ INTERZISĂ". După câţiva kilometri pe un drum prăfuit, daţi de câteva case din lemn, birouri şi posturi de pază construite pentru film, ba chiar de o capelă, cu silueta violetă a munţilor deşertici pe fundal.

Pentru a filma scenele exterioare, a fost necesară construirea unei replici a străzii.

După ce scenele din Los Alamos au fost filmate, "laboratoarele" din oraşul fals au fost îndepărtate. Însă, înainte de a găzdui western-uri şi alte filme, situl iese acum din misterul său, şi, la fel ca Los Alamos-ul real, va beneficia de pe urma turismului: începând de luna viitoare, acesta va oferi potenţialilor vizitatori un "Oppenheimer Tour". După luni de zile în care a fost părăsită, locaţia se află acum în plin proces de pregătire pentru a se deschide publicului.


AMI MÉG ÉRDEKELHET