Tanuld meg, hogy szaunáznak a finnek – 5 fontos tanács

A szaunázás évszázadok óta a finnek kultúrájának és a mindennapjainak része – érdemes tőlük ellesni a közösségi wellness legjobb módját!

Fotó: Pixabay

Finnországban minden második lakosra jut egy szauna, baráti társaságok, családtagok, kollégák, üzleti partnerek szaunáznak együtt, a legnagyobb természetességgel, hogy felfrissüljenek és oldják a stresszt. Kiadós izzadás a 80-90 Celsius-fokban, majd lehűlés a jeges tóban, vagy a hideg zuhany alatt – mindez javítja a vérkeringést, erősíti az immunrendszert, ellazítja az izmokat, segít a fogyásban és jót tesz a bőrne. Lássuk, hogy csináljuk igazán jól!

Fotó: Unsplash

PSZT, CSAK CSENDESEN!

Hagyományosan a finn otthonok egyik legtisztábban tartott helyisége volt a szauna, amit szinte szent térnek tekintettek, ahová pihenni és gyógyulni jártak, ahol gyermekek születtek és halottakat ravataloztak. Manapság is elvárják, hogy csendesen és illedelmesen viselkedjünk, különben – a finn legenda szerint – ránk mordul a saunatonttu, azaz a szaunamanó.

MEZTELENÜL AZ IGAZI

A szaunába mindig tisztán és szárazon lépjünk be! A szaunahatás maximalizálása, a kiadós izzadás érdekében a finnek meztelenül szaunáznak, családtagok együtt, nők és férfiak többnyire külön. Azonban, ha idegenkedünk attól, hogy egy kis helyiségben többedmagunkkal meztelenül üldögéljünk, senki sem fog megróni érte, ha törölközőt csavarunk magunk köré.

Fotó: Pixabay

PURITÁN, GŐZÖS TEREK

A hagyományos finn szauna mentes minden színes-szagos külsőségtől: nincsenek színes fények, illóolajok, pihentető háttérzene, csak a fenyő és a nyírfa illata, vízgőz és a csend. Nincs kőbe vésve, mikor érdemes vizet önteni a forró kövekre, amitől még melegebbnek fog tűnni a szauna, ezzel kapcsolatban egyezzünk meg a szaunában lévő emberekkel.

NYÍRFACSOKROK CSAPKODÁSRA

Az egyik legfurcsább szokás, amivel találkozhatunk Finnországban, az a nyírfagallyas csapkodás. A régiótól függően vastának vagy vihtának nevezett nyírfaköteg arra való, hogy azzal csapkodjuk magunkat, illetve egymást szaunázás közben, ezzel is serkentve a vérkeringést és puhítva a bőrt.

GRILLPARTI A HÓBAN

Az izzadás miatt kulcsfontosságú, hogy a folyadékveszteség pótlására sokat igyunk. A legjobb választás a víz, de a finnek nem vetik meg a sört és a cidert sem a baráti szaunázások közben, ha pedig valami igazán helyi specialitásra vágyunk, próbáljuk ki az áfonyadzsúszt! A jeges téli időben gyakran sütnek kolbászkákat is nyílt tűzön, ami hozzájárul az igazi finn élményhez!

AMI MÉG ÉRDEKELHET