Egy elképesztő országút az „ezer tó” legnagyobbika mentén

Tökéletes hely egy tavaszi autós túrához.

Fotó: Shutterstock
Keresve sem talál Finnországnál jobb európai desztinációt aki csendes, érintetlen természeti környezetben szeretne vadkempingezni egy autós túra keretében.

Finnország négy tájegysége közül az ország déli részén elterülő Finn-tóvidék (Järvi-Suomi) a legnagyobb, és egyben ez egész Európa legkiterjedtebb tóvidéke is: az erdős dombokkal borított hatalmas fennsík egyharmadát tavak foglalják el. Számukat nem is lehet pontosan meghatározni, mivel sem a tó fogalmára, sem a tavak megszámlálására nincs egységesen elfogadott módszer.

Fotó: Shutterstock

Mindenesetre legalább 55 ezer olyan tó van a régióban, amely legalább 200 méter széles. Ha pedig minden 500 négyzetméternél nagyobb felületű állóvízet tónak tekintünk, akkor 187 888-ra jön ki Finnország tavainak száma – a költői “Ezer tó országa” becenév nagyságrendekkel van a valóság alatt. A Finn-tóvidék az egész Föld tavakban leggazdagabb tája, ahol átlagosan 40 természetes állóvíz jut 100 négyzetkilométerre. Itt fekszik Finnország legnagyobb tava is: több mint 4400 négyzetkilométeres területével a Saimaa-tó a negyedik legkiterjedtebb természetes víztömeg Európában, és 5484 kisebb-nagyobb sziget található benne.

Fotó: Shutterstock

A Saimaa-tó szigetvilága

A Saimaa-tó vidéke tökéletes hely egy vadkempingezős tavaszi autos túrához, mivel a környékén, a Dél-Szavóniának nevezett régióban húzódik Finnország egyik legszebb turistaútvonala, a Zöld arany kulturális út (Vihreän kullan kulttuuritie). A 62-es jelzésű, 251 kilométeres út akár biciklin vagy gyalogolva is bejárható, de autóval az igazi, hiszen úgy kényelmesen felfedezhető a lélegzetelállító vidék. Négy keréken akár egy nap alatt is bejárható, azonban az igazán tartalmas élményért megéri minimum három napot, de inkább egy egész hetet rászánni.

Fotó: Shutterstock

A gyönyörű erdei tájak között és a kékesen csillogó tó mentén kanyargó út mentén megcsodálhatjuk a vidék gazdag kulturális örökségét, amely a történelem során mindig erősen kötődött az erdőhöz – erre utal a „zöld arany” elnevezés.

A Zöld arany kulturális út számos csodálatos erdei ösvényt és megállót, történelmi épületet és nevezetességet rejt, ugyanakkor nagyszámú és a tóvidékkel összhangban megálmodott vendéglátóhely, szálloda és rendezvényhelyszín is várja a látogatókat. A vidék megismerésére a tavasz és a nyár az ideális időszak, mivel ekkor a leggyönyörűbb a természet és ekkor adott a legtöbb programlehetőség is. Ugyanakkor melegebb időben és megfelelően felkészülve éjszakázhatunk akár sátorban vagy az autónkban is.

Fotó: Shutterstock

Finnországban ugyanis szinte bárhol lehet vadkempingezni: a helyi szabályok szerint bárki letáborozhat, halászhat és szedhet vadon termő bogyókat „a lakóhelyektől ésszerű távolságban”. Így tehát a repülőjegyen és az autóbérlésen kívül nincs igazán nagy költségtétel, ha a Finn-tóvidékre utaznánk.


AMI MÉG ÉRDEKELHET