Autózzunk okosan - 9 tipp fogyasztáscsökkentésre

Hogyan spóroljunk az üzemanyagszámlán?

A jogszabályok folyamatosan kötelezik a gyártókat az egyre takarékosabb járművek kifejlesztésére, de mi magunk is tehetünk a fogyasztás csökkentéséért – az autónk és a vezetési stílusunk átalakításával.


1. A súly és a légellenállás csökkentése – a motorok tökéletesítése mellett az autógyártók számára ez a két legkézenfekvőbb megoldás a fogyasztás csökkentésére. A példájukat mi is követhetjük a saját autónk esetében. Csak a szükséges csomagokat tartsuk az autóban, hiszen a fogyasztás mértéke szoros összefüggésben van az autó súlyával. Érdemes tehát minden fölösleges holmit kipakolni. A tetőcsomagtartót se tartsuk feleslegesen az autón, hiszen jelentősen rontja az aerodinamikát.

Fotó: Volkswagen AG

2. A kisebb gördülési ellenállású gumiabroncs használata szintén sokat javít, de hagyományos abroncs esetében is rendszeresen ellenőrizzük a nyomást – a legjobb hetente. Az előírtnál alacsonyabb guminyomás növeli az ellenállást és így a fogyasztást.

3. A légkondicionálót csak akkor használjuk, ha az valóban szükséges; a belső hőmérséklet csökkentése legalább akkora többletfogyasztást eredményez, mint amikor telepakoljuk az autót.

4. Fontos a rendszeres karbantartás: a megfelelő időben végzett olajcsere csökkenti az ellenállást a motorban, és ezáltal az erőforrás étvágyát is. Ugyanilyen lényeges, hogy rendeltetésszerűen működjön a kipufogó, a légszűrő és a fékrendszer.

Fotó: Volkswagen AG

5. Csak finoman gyorsítsunk, ne pörgessük végig a fokozatokat. Állandó sebességnél pedig a lehető legmagasabb fokozatban haladjunk, amelyet még erőlködés nélkül bír az autó.

6. Kerüljük el a felesleges fékezést és gyorsítást: előrelátó vezetéssel, az előttünk haladó forgalom figyelésével és észszerű követési távolsággal elkerülhetjük, hogy fölöslegesen álljunk mások mögött egy többsávos úton. Így, ha lehetséges akadályt észlelünk, még időben sávot válthatunk.

7. Lejtőn ne fékezzünk, csak, ha szükséges – engedjük, hogy a súlyától felgyorsuljon az autó, így a következő emelkedőnél kevesebb gázadásra lesz szükség.

Fotó: Volkswagen AG

8. Piros lámpánál ne araszolgassunk. Csak akkor induljunk, amikor a lámpa zöldre vált, illetve, ha az előttünk várakozó autó tényleg elindult.

9. A lassabb haladással is jelentősen lehet spórolni: autópályán a normál (130 km/h) tempóhoz képest 100 km/h-val haladva már 30 százalékkal kevesebb fogyasztást is elérhetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET