Ghid pentru fotografia de iarnă

Cum să realizăm poze superbe şi la temperaturi sub 0o

Foto: Unsplash

Calitatea pozelor şi funcţionarea aparatului digital sunt influenţate nu numai de diferenţele de temperatură, dar şi de umiditatea aerului şi lumina de afară.

CĂLDURĂ PENTRU BATERIE

Sub 10°C, aparatul digital nu mai funcţionează perfect. Sub punctul de îngheţ nu vă miraţi dacă observaţi că display-ul arată că bateria este goală, deşi ea a fost recent încărcată. Secretul rezolvării acestei probleme constă în păstrarea bateriilor la căldură. În timp ce aparatul stă în geantă, bateriile, împreună cu cei de rezervă, trebuie ţinuţi în buzunar. Dacă totuşi se răcesc, căldura mâinilor îi va face să funcţioneze. Funcţionarea ecranului LCD este încetinită, din cauza cristalelor lichide, deci este de preferat să îl închideţi şi să folosiţi vizorul.

FERIŢI APARATUL DE CONDENS!

Când vă întoarceţi obosiţi acasă, aparatele îngheţate se vor încălzi lent, iar vaporii vor face condens pe ele – chiar şi în interior. Lăsaţi-le jumătate de oră pentru aclimatizare într-un loc mai răcoros; în caz contrar există posibilitatea unui scurtcircuit. Pe timp de ninsoare sau ploaie ar fi bine să protejaţi aparatul cu ajutorul unei huse impermeabile, care oferă protecţie şi împotriva precipitaţiilor directe.

Foto: Pexels

PREA MULTĂ LUMINĂ

Lumina soarelui poate fi greu de controlat în poze, dar zăpada este poate chiar şi mai dificilă: setările automate vor fi păcălite de lumina albă care se reflectă peste tot. Cele mai multe aparate vor subexpune personajul, suprafeţele albe copleşind ansamblul, deci subiectul va ieşi mai întunecat. Acest lucru trebuie verificat deja la primele poze, şi cu ajutorul corecţiei expunerii EV modificaţi 1-2 valori.

CORECŢII INTELIGENTE

Unele aparate includ în setările de bază „peisaj cu zăpadă" sau „sport" şi ar fi de preferat să vă folosiţi de acestea. Dacă aveţi posibilitatea, puteţi seta şi exponometrul: de pe modul zonă pe modul de măsurare pe punct, astfel obiectul central al compoziţiei sau portretul vor fi expuse corect. Folosiţi şi filtru de polarizare pentru a evita reflecţiile, astfel ajungând la un rezultat pe măsură. Puteţi experimenta chiar şi cu lentila ochelarilor de soare polarizaţi. Poate fi un joc distractiv.

MICI SECRETE LA AMURG

La crepuscul se poate activa prea devreme bliţul. Trebuie închis, dacă nu vreţi să iasă în fotografie doar fulgi luminaţi. Găsiţi un loc stabil pentru aparat sau aşezaţi-l pe trepied, sau puteţi încerca să vă ţineţi respiraţia până când acesta expune – dacă veţi face aşa, puteţi avea rezultate bune prin mărirea timpului de expunere. Este de preferat ca în astfel de condiţii vizuale specifice amurgului să folosiţi o valoare ISO mai ridicată, pentru a avea un timp de expunere mai scurt şi un rezultat bun.

Foto: Unsplash

ÎN MIJLOCUL ACŢIUNII

Doriţi să imortalizaţi schiatul, trucurile cu snowboard-ul sau aventurile cu sania dintr-un unghi neobişnuit? Legaţi camera de dumneavoastră! Fixată pe articolul sportiv, efectul va fi şi mai spectaculos. Un aparat digital obişnuit nu poate face un şir de fotografii temporizate, deci va trebui să apăsaţi butonul de fiecare dată. Dacă vreţi să surprindeţi un sport extrem şi nu reuşiţi, ar trebui luată în considerare achiziţia unei camere video de acţiune.

CULOAREA RAZELOR SOARELUI

Temperatura de culoare a luminii naturale poate oscila faţă de condiţiile de lumină medii. La apus poate fi de 2-3.000 K, pe ceaţă 10.000, la altitudini mari în munţi şi pe mare ajungând şi la 10-20.000 K. În astfel de situaţii, fotografia devine prea gălbuie sau albăstruie. Efectul trebuie corectat din setările aparatului, funcţia găsindu-se sub denumirea WB (white balance).

AMI MÉG ÉRDEKELHET