Tökéletes Insta-fotókra vágysz? Íme néhány fontos tanács!

Ma már egy okostelefonnal is közel olyan profi képeket készíthetünk, mint egy tükörreflexes fényképezőgéppel, úgyhogy fogadd meg fotózási tippjeinket!

Fotó: Shutterstock

Néhány okos beállítással, trükkel minden igényt kielégít egy jó kamerával felszerelt okostelefon. A jó minőségű fotók készítése mellett egyébként még abban is nagyon jók az újabb okostelefonok, hogy könnyű velük szerkeszteni a képeket, márpedig rengetegszer ez az utómunka kell ahhoz, hogy a képeid profinak, ötletesnek tűnjenek. A képszerkesztőben minőségromlás nélkül változtathatunk a tónuson, fényerősségen, fókuszon – ezt néhány éve csak drága számítógépes képszerkesztő-programok segítségével lehetett elérni...

​Fények, témák, szerkesztés

Fotó: Shutterstock

Tévhit, hogy a minél erősebb fény az ideális a fotózáshoz!

A kontrasztok és az előnytelen árnyékok miatt valójában nehéz jó fotókat készíteni erős nappali fényben. A legjobb időszak nem a déli napsütés, hanem a fotósberkekben Golden Hournak (arany óra) nevezett napfelkelte utáni vagy naplemente előtti egy-egy óra. Ilyenkor a fények melegebbek, lágyabbak, a tompább fényben a kompozíciód is szebb lesz.

Fontos a gyakorlás is, ehhez pedig válassz kedvenc témát! Tengerpart, hegyek, állatok, városkép, természet? Mindegy, a lényeg, hogy a kedvenc témáin mindenki szívesebben gyakorol. Emellett a fejlődés is szembetűnőbb, ha hasonló témán próbálkozol. Fontos fotózási tipp, hogy ne feledkezz meg arról, milyen szuper gép lapul a zsebedben, minden alkalmat ragadj meg, fotózz le mindent, ami inspirál! A legtöbb új okostelefonon már van lehetőség 0,5-ös látószögre, ami álló, egészalakos képeknél vagy épületfotóknál nagy segítség lehet, mert még közelről is minden belefér a képbe.

Utazás közben tanulj meg repülőn, buszon, vonaton képeket szerkeszteni, hiszen ezeket az „üresjáratokat" pont ki tudod tölteni offline (repülőgép) módban ezzel a feladattal. Retusáláshoz, képjavításhoz használj applikációkat (az iPhone-ok esetében ilyen a Touch Retouch), hogy az apróbb hibákat helyrehozd. Nem is gondolnád, ez milyen fontos tipp, pedig bizonyára rengetegszer előfordult veled is, hogy a tökéletes képbe belelógott egy kipufogó, egy kuka vagy egy építődaru...

​Próbálj meg RAW-ban fotózni!

Fotó: Shutterstock

Mit jelent ez? A RAW fotók szerkesztése iPhone-on könnyű, főleg, ha használsz már Instagramot és ott szerekeszettél már képeket.

A RAW egy tömörítetlen fájlformátum, amely lehetővé teszi, hogy a telefon kamerája a lehető legtöbb adatot rögzítse.

Ennek köszönhetően nagyon részletesen szerkesztheted meg a képet. Ha nincsen gyárilag RAW a telefonodon, akkor tölts le képszerkesztő appokat (Adobe Lightroom Photo & Video Editor, ProCam 8), amivel a képminőséget javíthatod. A ProRaw csak a legújabb iOS-szel ellátott iPhone készülékeken elérhető: 14.3 vagy újabb rendszerű iPhone 12 Prón és az újabb Pro modelleken. A ProRAW használatával kreatívan szerkesztheted a képeket, csak be kell állítani a mobilodon – ezt a Beállításokban, a Kamera menüben a Formátumok alatt tudod kiválasztani.

Állítsd be az expozíciót és élességet fotózás közben, és a lehető legjobb élességet éred majd el, így már nagyobb utómunkára szükség sem lesz, utólag nem kell árnyalatokkal, árnyékokkal, tónusokkal bajlódni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET