Kapd el a pillanatot utazás közben is – fotózás mobiltelefonnal

Mivel a telefont mindig magunknál tartjuk a zsebünkben, a pillanatok megörökítésében is első számú társunk lett. Néhány alapszabály betartásával látványos fotókat készíthetünk mobiltelefonnal is.

Fotó: Pixabay

A mobiltelefonok idővel egyre jobb minőségű képek készítésére váltak alkalmassá, így mára az ezzel az eszközzel készített felvételek lettek a legelterjedtebbek.

A mobiltelefonok előnyei igencsak meggyőzőek: elfér a zsebünkben, szinte végtelen számú képet készíthetünk, tölthetünk fel a tárhelyünkre, és küldhetünk el ismerőseinknek a lehető legegyszerűbb módon. Szerencsére a legtöbb esetben mindez már nem megy a minőség rovására sem.


TUDATOS FOTÓZÁS

Fotó: Pixabay

A kamera beállításánál ellenőrizzük a kép felbontását: nagyobb felbontás mellett szebb lesz ugyan a kép, ám több tárhelyet vesz igénybe. A fotó megkomponálásában rácsvonalak segítenek, érdemes a fotó tárgyát ezekre, és nem középre helyezni. A kamera alkalmazásával utólag is szerkeszthetünk a képeken, állíthatunk a kontraszton, a fényerőn, vagy kitörölhetünk részleteket.

MENJ KÖZELEBB!

A mobil legnagyobb hátránya a hagyományos fényképezőgépekkel szemben, hogy nem tud megfelelően ráközelíteni a témájára. Életlen, „zajos” lesz a kép, ha túlzottan zoomolunk. Mindig érdemes közelebb menni ahhoz, amit vagy akit lencsevégre akarunk kapni. Ha pedig valami a hagyományos módon nem fér rá a képre, készítsünk panorámafelvételt!

TISZTÍTSD A LENCSÉT!

Időnként érdemes ellenőrizni a lencsét, és egy puha ronggyal megtörölni, hogy véletlenül se legyen maszatos. Járvánnyal terhelt időkben amúgy sem ördögtől való rendszeresen tisztítani a kütyüinket, így a mobiltelefonunkat is. Viszont fertőtlenítő hatású törlőkendő ne érje a lencsét!

FIGYELJ A FÉNYEKRE!

Fotó: Unsplash

A jó képek készítésének kulcsa a megfelelő fény. A legszebb szabadtéri fotók akkor születnek, ha oldalról világít a nap, belső térben pedig, ha a nap besüt az ablakon. Ne használjunk vakut, ha a tárgy vagy a személy 3–4 méternél messzebb van, ilyenkor inkább növeljük a záridőt (a zárszerkezet nyitása és zárása közötti időtartamot), és tartsuk mozdulatlanul a mobilt!

FÓKUSZÁLJ!

Bár a legtöbb telefonnál az automatikus fókusz az alapbeállítás része, a sebtében készült fotók többnyire életlenek, mert nem mindig egyértelmű, mi a fotó tárgya. A képernyőn rábökve tudunk fókuszálni kiemelten megörökítendő tárgyra, személyre. Fotózás közben mozdulatlanul kell tartani a telefont: támasszuk meg a kezünket vagy tartsuk vissza a levegőt!

A TÖKÉLETES SZELFI

A tökéletes szelfihez bot is kell, még ha nem is járhatunk mindig szelfibottal a kezünkben. A legelőnyösebb kép akkor készül rólunk, ha a szemünk vonalánál kicsit feljebbről fotózunk, és a fény szemből éri az arcunkat. A szépítő effektek használata csábító ugyan, de valóban úgy akarunk kinézni, mint több millió másik ember a közösségi médiában?!

AMI MÉG ÉRDEKELHET