5 francia kisváros, ahol mesebeli karácsonyi hangulat vár

Kis utcácskák, ünnepi bódék, pompás épületek várnak minket ezekben a francia városkákban, mint egy igazi megelevenedett hógömbben.

Fotó: Shutterstock

Az ünnep közeledtével egyre több karácsonyi filmet vetítenek, amelyek láttán akarva akaratlanul is vágyakozni kezdünk a bájos kisvárosi karácsonyi hangulat után. Szerencsére élőben is átélhetjük, például Franciaországban, ahol számos településés kerület változik ebben az időszakban ünnepi ékszerdobozkává.

Szó szerint festői – Moret-sur-Loing

Fotó: Shutterstock

Egy város, amelyben középkori városkapun és egy ódon hídon sétálhatunk át, hogy aztán onnan tekintsünk le a folyóra és a helyi vízimalomra, a közelben pedig hangulatos éttermek és fényekkel borított főutca vár. Moret-sur-Loing a Fontainebleau-erdő peremén fekszik, és olyan, mint egy életre kelt képeslap. A városka az ismert impresszionista festőt, Alfred Sisley-t is megihlette, életébe és munkásságába is bepillanthatunk, ha erre járunk.

Egy régi környék új élete – La Petite France, Strasbourg

Fotó: Shutterstock


Strasbourgban mindig nagyszerű a karácsony előtti időszak, de ha a klasszikus, filmekből ismert látványra vágyunk, akkor menjünk egyenesen a folyó menti régi negyedbe. A La Petite France a középkorban a cserzők otthona volt, szorosan egymás mellett álló házaival és szűk sikátoraival nem volt a legjobb környék. Ma nemcsak az UNESCO világörökség része, de karácsonykor olyan, mintha visszarepítene minket a múltba – persze jó értelemben: a girbegurba házikók, aprócska terek között bódékat állítanak fel, karácsonyi fények és isteni illatok terjednek a levegőben. Ha mindez nem lenne elég, december környékén az átlagosnál gyakrabban szokott havazni.

Párizsi panoráma – Saint-Germain-en-Laye

Fotó: Shutterstock

Saint-Germain-en-Laye egy dombon fekszik, alatta pedig Párizs húzódik, így már a kilátás is igazán filmbe illő. A városka piacterén minden kedden, pénteken és vasárnap friss élelmiszerek csodás választékát kínálják a standok, a szűk, macskaköves utcácskák pedig egy mesés kastélyhoz vezetnek. Adjunk hozzá egy csipetnyi karácsonyi csillogást és egy ünnepi vásárt és máris kész a tökéletes ünnepi hangulat. Mindez ráadásul csupán 20 percre a fővárostól.

Jobb, mint egy kastély – a Saint-Louis negyed, Versailles

Fotó: Wikipédia

Versailles karácsonykor is gyönyörű, de a grandiózus palotától kicsit távolabb, a Saint-Louis negyedben különlegesen kedves hangulatra számíthatunk. Itt nem impozáns pompát, vagy középkori történelmet találunk, hanem a kicsit különös, de annál bájosabb Saint-Louis negyedet. Az apró épületekkel szegélyezett tereken butikok, művészeti galériák, kézműves műhelyek és kis kávézók kaptak helyet. Gyönyörű színesre festett házaival sosem okoz csalódást, de karácsonykor különösen érdemes meglátogatni.

Királyi hangulat – Reims

Fotó: Shutterstock

Champagne régió fővárosa – középpontban a gótikus katedrálissal, ahol évszázadokon keresztül koronázták a francia királyokat – karácsonykor a legjobb arcát mutatja. Az ünnepi vásár csalogató, forralt bort és finomságokat kínáló bódéi mellett kisvasút is kanyarog, sokan élvezik az apró vásártér nyújtotta meghitt hangulatot. Ami tovább emeli az ünnep fényét, azok a városka pezsgőt kínáló üzletei, ahol egy meleg takaróval leülhetünk és elkortyolhatunk egy pohárral a buborékos nedűből.

AMI MÉG ÉRDEKELHET