A történelem és a természet teszi Franciaország egyik legszebbjévé az aprócska falut

Kastélyok, várrom, vízesés és natúrpark egymás közelében.

Fotó: Shutterstock


Okcitánia dél-francia régióban, Bordeaux és Lyon között rejtőzik az a csendes falucska, amelyet takaros középkori épületei és csodás környezete miatt „Kis Versailles”-nak is neveztek. Autoire-t manapság elsősorban természetkedvelők látogatják, de arra is tökéletes, hogy elvonuljunk egy kicsit a világ elől.

Buja zöld természettel körülölelt romantikus kőépületek, a meredek sziklák uralta látképbe tökéletesen illeszkedő vöröses-barnás házak: az alig 370 lakosú Autoire-t nem véletlenül nevezik Franciaország legszebb falujának. A kicsiny település egyik legjelenetősebb látnivalójának a 11-12. században épült, román stílusú templom számít.

Autoire egyérteleműen történelmi épületeinek köszönheti a hírnevét, a reneszánsz idején ugyanis számos nemes építkezett a területén: ekkor készült el többek között a tornyos Château de Laroque-Delprat és a Limargue is. A központi teret egy szökőkút díszíti, a falu környékén pedig nem kevesebb mint hét kastély és „palota” található.

Kissé fárasztó felkapaszkodni a sziklák között a Château des Anglais középkori romjaihoz, de a pazar kilátás megéri a mintegy tízperces fáradozást. A sziklákra felhúzott várat a százéves háború (1337–1453) idején építették fel régiót akkoriban birtokló az angolok.

Azonban nem csupán a nosztalgikus építészet miatt érdemes felkeresni Autoire-t: szintén lenyűgöző látványt nyújt a közelben található, 30 méter magas vízesés (Cascade d'Autoire) is. A térség tökéletes túraterepnek számít, de a festői dél-francia vidéket lóháton vagy kerékpáron is felfedezhetjük.

Szintén a közelben találjuk a Causses du Quercy regionális natúrparkot, ami egy igazi szabadtéri vidámpark azok számára, akik aktívan töltenék a nyaralást: barlangjaiban, ösvényein és vizein többek között kipróbálhatjuk a lovaglást, a kenuzást vagy a sziklamászást is. A térség a zarándokok körében is fontos helynek számít, mivel áthalad rajta a Santiago-ösvény.

AMI MÉG ÉRDEKELHET