3 kisváros Normandiában, ha meg akarod tapasztalni a francia vidék báját

A franciaországi Normandia régiója gyönyörű, változatos tájaival és gazdag történelmével sok meglepetést tartogat.

Fotó: Pixabay

A jól ismert látnivalókon túl, mint Mont Saint-Michel, vagy a II. világháborús partraszállás során elhíresült Omaha partszakasz, bájos kis- és nagyvárosokat is felkereshetünk ezen a különleges vidéken. Íme három hely, ahol az építészet, a történelem és a művészet rajongói sem fognak csalódni.

Rouen, Jeanne d’Arc végzete

Fotó: Shutterstock

A Párizstól csupán 1 órára fekvő Rouen óvárosának kacskaringós, macskaköves utcáin sétálgatva nemcsak a tipikus fagerendás házak és kis sikátorok hangulatos látványában veszhetünk el, de szinte minden sarkon szembe találjuk magunkat egy gótikus templommal. A város lenyűgöző katedrálisát mindenképp érdemes megnéznünk, hiszen Claude Monet egész festménysorozatban örökítette meg az épület homlokzatának bonyolult részleteit, de Rouen kihagyhatatlan látnivaló másik fontos műemléke is, a főtéren álló Gros-Horloge óratorony. Ha további művészeti élményekre vágyunk, akkor irány a Musée des Beaux-Arts, amely az európai festészet remekműveit vonultatja fel. Rouen arról is ismert, hogy itt állították bíróság elé és itt végezték ki Jeanne d'Arcot.

A nemzeti hősnek számító katolikus szent előtt tisztelegve emlékmúzeum is működik a városban.

Honfleur, a kikötőváros

Fotó: Shutterstock

A Szajna torkolatánál fekvő Honfleur festői kikötőjével, hangulatos utcáival, ódon kőépületeivel és fagerendás házaival Európa egyik legbájosabb városa. Egyik legnevezetesebb látnivalója, a Tengerészeti Múzeum, amely a 14. századból származó Saint-Etienne templomban kapott helyet és amely a helyi halászat és hajóépítés történetét mutatja be. Az impresszionista művészet kedvelőinek kihagyhatatlan az Eugène Boudin Múzeum.

A múzeumban külön tárlatot szenteltek a vallásos műveknek, ami Eglise Sainte-Catherine szabadon álló, késő gótikus stílusú harangtornyában látogatható.

Fécamp, a nyaralóhely

Fotó: Shutterstock

A Côte d'Albâtre egyik kedvenc tengerparti nyaralóhelye, Fécamp tökéletes hely egy pihenős nyaraláshoz. Az 1832-ben alapított város Franciaország egyik első tengerparti üdülőhelye volt, és ahol napjainkban a békésen strandolni vágyók és a társasági életet keresők is megtalálják számításukat.

A hely neve ismerős lehet Guy de Maupassant rajongóinak is, a Normandia születésű író több történetében is felbukkan a város.

A halászkikötő mellett Fécamp fő turisztikai látványossága a 12-13. században épület Sainte-Trinité apátság, amely belülről is figyelemre méltó tágas, gyönyörű tereivel és reneszánsz oltárával. A középkori zarándokkápolna, a várostól északra egy meredek sziklán magasodó Notre-Dame-du-Salut is megéri a látogatást, akár csak a 11 km-re található Valmont ősi kastélya és 12. századi apátságának romjai.

AMI MÉG ÉRDEKELHET