Egy euróért vehetünk házat Franciaország kellős közepén

Újabb európai település próbálja ki az olaszoknál bevált módszert

Fotó: Facebook


Egyre több európai település próbálja ki az Olaszországban az elnéptelenedés és az elöregedés visszaszorítására kitalált egyeurós lakások módszerét. A projekt lényege, hogy a települések vezetése rendkívül olcsón kínál – főként felújításra szoruló – eladásra házakat. Egy francia falu is átvette az ötletet.

A Franciaország közepén fekvő Saint-Amand-Montrond önkormányzata csupán egyetlen eurót kér egy két szintes, két hálószobás házért. A kertes ház földszintjén található a konyha, a mosdó és a nappali, az emeleten pedig két hálószoba és egy fürdőszoba, ezen felül egy udvar és egy garázs is várja a beköltözőket.

Az olasz épületekhez hasonlóan, ez a 12 éve lakatlan épület is felújításra szorul, amit az új lakó feladata lenne. Ennek költségeit a városi tanács mintegy 128 ezer euróra becsüli, viszont François Blondieau polgármester úgy nyilatkozott az Ouest France című lapnak, hogy Saint-Amand-Montrond „jelentős felújítási támogatásokat” adna az új tulajdonosnak.

Az ajánlat június 15-ig él, az azt megelőző egy hónapban pedig a falu terepszemlére is biztosít lehetőséget az érdeklődőknek. Úgy számolják, hogy jövő év elején köthetnek majd szerződést a leendő tulajdonossal, a felújítás pedig legkésőbb 2028 júliusára fejeződhet be.

Az ilyen projkteket indító olasz falvakhoz hasonlóan, Saint-Amand-Montrond vezetése is támasztott néhány elvárást a jelentkezőkkel szemben. Mivel a felu részéről az a végső cél, hogy egy állandó lakóval bővüljön a népessége, az elbíráló bizottság kapásból elutasítja azokat, akik csak nyaralóként használnák az épületet. Ezért kikötötték, hogy az új tulajdonosnak legalább tíz évig a házban kell laknia. 

Saint-Amand-Montrond lakossága jelenleg mintegy 9500 fő, területén pedig múzeum, kastélyok, középkori templomok és 15. századi épületek is találhatók, de van egy Balnéor nevet viselő fürdőközpontja és egy tavacskája is. A legközelebbi nagyobb város Bourges, de a fürdőiről ismert Vichy is elérhető másfél órás autózással.

A pályázóknak az ezen a linken található nyomtatványt kell kitölteniük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET