Furcsa indokok, amivel leparancsolhatnak egy repülőről

Előfordulnak olyan helyzetek, amikor a személyzetnek kell eldöntenie, hogy engedik-e felszállni az utast vagy sem...

Fotó: Getty Images

Hányan tudják, hogy szülinapi tortát nem lehet felvinni? Vagy hogy mezítláb nem léphetünk a repülő fedélzetére? Minden légitársaságnak saját szabályzata van, amit tulajdonképpen elfogadunk azzal, hogy náluk vásárolunk repjegyet.

Bűzfaktor

Sok repülőtársaság szabályzatában benne van, hogy olyan tisztasági kritériumoknak kell megfelelni, hogy másokat ne zavarjunk, és ne is veszélyeztessük mások egészségét. Kirívó esetben a személyzet megkérheti az utast, hogy távozzon a gépről, ha például napok óta nem mosakodott és ennek érezhető nyomai vannak...

Torta vagy utazás

Fotó: Unsplash

A New Yorkból Las Vegasba tartó Burke család születésnapi tortát szeretett volna kézi poggyászként felvinni. Az egyik légiutas-kísérő megkérte őket, hogy ne a fenti tárolóba, hanem a lábukhoz tegyék a süteményt, egy másik stewardess pedig szembement a kollégája utastíásával, így a család nem tudta mitévő legyen. Akkora felfordulás kerekedett, hogy a légügyi hatósághoz fordultak, hogy tegyenek rendet – a végeredmény az lett, hogy az összes utasnak, valamint a legénységnek is el kellett hagynia a gépet, a Burke család pedig nem jutott el a születésnapra.

Csak egy csók

A The L Word című sorozat színésznőjét, Leisha Hailey-t és barátnőjét csókolózás miatt küldték le 2011-ben egy amerikai járatról. A színésznőnek és barátnőjének közös együttese van Uh Huh Her néven, az eset után pedig közös nyilatkozatot is tettek közzé, amiben azt állították, csupán egy visszafogott csók volt köztük a repülőn és ez verte ki a biztosítékot a prűd utasoknál. A repülőtársaság hivatalos közleményében azt írta, több utas is panaszt tett, szerintük túl heves, kihívó volt a két nő viselkedése. A személyzet próbálta a szerelmespárnak ezt jelezni, de tovább eszkalálódott a helyzet, ezért úgy döntöttek, jobb a konfliktust a földön rendezni, mint a levegőben.

A lazaságnak is van határa

Fotó: Getty Images

Az angolul sagging pantsnek nevezet öltözködési forma szintén nem elfogadott a gépeken, a hipster és a hip-hop közösségekben elterjedt ejtett nadrágból kilógó alsónadrág nem mindenkinek kellemes látvány. Billie Joe Armstrongot, a Green Day gitárosát annak idején egy Oaklandből a kaliforniai Burbankbe tartó járaton a légiutas-kísérő megkérte, hogy húzza fel a nadrágját. Erre a zenész azt válaszolta, vannak fontosabb dolgok is, amikkel foglalkoznia kéne a stewardessnek, így Armstrongot leküldték a gépről a tiszteletlen viselkedése miatt...

Csak egy kis matek

Guido Menzio közgazdász, a Borostyán Ligás Pennslyvaniai Egyetem egyik tudósa Philadelphiában ült gépre, ahol serényen jegyzetelt a füzetébe felszállás előtt. Az egyik utas értelmetlen katyvasznak tartotta a számokat, nem jött rá, mit ír a mellette ülő, talán zavartnak tartotta, ezért jelentette a légiutas-kísérőknek a matematikus furcsa viselkedését. Megkérték Menzinót, hogy távozzon a gépről, be kellett bizonyítania, hogy magas szintű matematikai egyenleteket old meg, amelyek a munkájához kellenek.

Kihívó–kirívó

A legtöbb légi társaság tiltja, hogy túl sok bőrfelületet mutassunk, mert az szerintük „erkölcstelen, sértő és obszcén". 2016-ban egy utast azért küldtek le a gépről, mert túl sokat mutató sort volt rajta, majd 2017-ben a Spirit Airlines leszállított egy hölgyet, akinek túl mély volt a dekoltázsa, végül a légi társaság úgy nyilatkozott, hogy azért kérték meg az utast a távozásra, mert ittas volt.

AMI MÉG ÉRDEKELHET