Víz alatti „gyorsforgalmi” a Galápagos-szigetek és Costa Rica között

A közép- és dél-amerikai vezetők tartják magukat az ígéretükhöz és megkezdték egy új autópálya kialakítását – halak és egyéb tengeri élőlények számára!

Fotó: Unsplash

Ecuador újabb védett tengeri övezetet hozott létre a Galápagos-szigetek körül – amelynek biodiverzitása Charles Darwint is megihlette az evolúciós elmélet kialakításakor –, hogy ezzel is védje a veszélyeztetett tengeri állatok migrációs útvonalait.

Foó: Unsplash

Galápagos-szigetek körül védett területek újabb, 60 ezer négyzetkilométerrel való bővítése az első lépés annak a megállapodásnak a megvalósításában, amelyet Ecuador a régió más országaival (Kolumbia, Costa Rica és Panama) kötött a tavalyi, glasgow-i COP26 klímacsúcson. A cél egy közös tengeri folyosó létrehozása a klímakrízis és a túlhalászás miatt veszélyeztett tengeri vándorfajok számára. A Galápagos-szigetek körüli tengeri rezervátum eddig is a legnagyobb volt a világon, de most 138 ezerről 198 ezer négyzetkilométerre nőtt a kiterjedése. Az új védett terület a Hermandad (Barátság) névre hallgat, és a turisták számára is új lehetőségeket kínál majd, hogy szervezet formában, fenntartható és környezettudatos módon csodálhassák meg a régió lenyűgöző élővilágát.

Fotó: Unsplash

A kibővített tengeri rezervátum csak az első lépés egy még nagyobb, teljesen összefüggő vízi védett terülte létrehozásában, amely a Costa Ricához tartozó Kókusz-szigetig tartó óceáni „autópályát” nyújt majd a tengeri élőlények – elsősorban teknősök, cápák és ráják milliói – számára. Mindez több veszélyeztett faj, mint a nagy pörölycápa, vagy az óriáscápa számára is védettséget nyújt majd.

AMI MÉG ÉRDEKELHET