Înainte, în trecut – galerie contemporană pentru catedrala gotică din Angiers

Atelierul japonez Kengo Kuma and Associates a publicat planurile unei intervenții arhitecturale menite să protejeze sculpturile policromatice a Catedralei Saint-Maurice din Angers, Franța.

Atelierul a proiectat o extensie dreptunghiulară din piatră cu cinci arhivolte, creând o galerie deschisă prin care sculpturile originale vor fi parțial vizibile.

Ilustrație: Kengo Juma & Associates

Construită în secolele XII-XIII pe bazele unei catedrale romanice, catedrala este o capodoperă a artei gotice de Anjou, o variantă a stilului gotic clasic. Kengo Juma & Associates (KKAA) și-a propus să creeze „un dialog armonios" între designul contemporan și patrimoniul arhitectural din Evul Mediu. Lucrările la proiect sunt în curs de desfășurare și se preconizează că vor fi finalizate în 2022.

Ilustrație: Kengo Juma & Associates

Portalul medieval sculptat prezintă relicve din piatră policromatică– acestea au fost descoperite la curățarea portalului în 2009. Inițial, sculpturile au fost protejate de o structură de tip baldachin construită în prima treime a secolului al XIII-lea, dar acesta a fost demolat în 1807. După mai multe studii istorice și arheologice, datele culese nu au fost suficiente pentru a considera o reconstrucție identică a vechii galerii – doar construirea unei noi structuri de protecție permanente permite conservarea durabilă a acestui ansamblu excepțional.

Ilustrație: Kengo Juma & Associates

Astfel, cinci ateliere au fost invitate să creeze un nou design pentru galerie, iar proiectul câștigător a fost semnat de studioul lui Kengo Kuma. „Construcția contemporană pe care și-a imaginat-o răspunde perfect așteptărilor competiției: se încadrează armonios într-o clădire majoră de patrimoniu și mai larg în contextul ei urban, protejând în același timp portalul catedralei", a adăugat Roselyne Bachelot-Narquin, ministerul francez al culturii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET