Magángyűjteményből veteránautó-múzeum: a Balaton-part friss látványossága

Dörgicsén nyitotta meg a nagyközönség előtt egyedülálló gyűjteményét dr. Kaáli Nagy Géza, a Kaáli Intézet alapítója.

Fotó: Mosoni Péter

A legidősebb több mint száz éves, a leghosszabb hatméteres, a legszebbek és legértékesebbek pedig azok, amelyekhez személyes emlékek köttődnek. Ezek mind autók: a dörgicsei Kaáli Autó-Motor Múzeum kincsei. Szám szerint 135 jármű várja itt, hogy a látogató megcsodálja.

Fotó: Mosoni Péter

Minden egyes jármű történetét részletesen ismeri a múzeum megálmodója és tulajdonosa, dr. Kaáli Nagy Géza, aki első autóit még Amerikában vásárolta meg, ott kezdte ugyanis pályafutását az orvosi egyetem elvégzése után. Itthon évtizedekkel később a Kaáli Intézet alapítójaként és vezetőjeként lett ismert, főleg a meddő párok körében. Még néhány évvel ezelőtt sem gondolta, hogy egyszer múzeumot hoz létre.

Először csak a családi autóknak épített dörgicsei házuknál egy nagyobb garázst, majd idővel egyre-másra bűvölték el a régi járgányok, s a világ minden tájáról kerültek ide járművek.

Csakhamar akkora lett az érdeklődés, hogy a múzeumot megnyitotta a nagyközönség előtt is. Tavaly nyáron már több mint tízezer ember tért be ide. „Ikonikus márkákból igyekszem olyan típusokat megvásárolni, melyek sokaknak érdekesek lehetnek. Akár azért, mert többek álma volt fiatalkorában, vagy mert technikatörténelmi jelentősége van. Az autókat átmentjük, megőrizzük az utókornak – meséli dr. Kaáli Nagy Géza, miközben az első kiállítórész, a Retro Garázs felé vesszük az irányt. Polski Fiatok, Moszkvicsok és Volgák közt tovább sétálunk. A Retro Garázs a legkedveltebb a látogatók körében. Az idősebbek személyes emlékeket idéznek fel, a fiatalabbak szüleik, nagyszüleik történeteiről sztorizgatnak.

Fotó: Mosoni Péter

A másik kiállítóteremben a kétkerekűek birodalmába érkezünk. „Itt 300 négyzetméteren 64 motorbicikli van. A teljes magyar motorgyártás palettáját bemutatjuk, és a világ minden részéről olyan ikonikus, egyedi darabokat, melyek nem nagyon vannak az országban” – meséli dr. Kaáli Nagy Géza.

A múzeum más részein filmekből ismert modellek is vannak: a Linda-sorozat sárga Babettája és a Római vakáció legendás Vespája is feltűnik

A 35 éves Harley Davidson mellett megállunk, amit egykor újonnan vásárolt a múzeum tulajdonosa. Elsősorban szépsége és márkája miatt vágyott rá, végül azonban mindössze ezer kilométert tett meg vele. A motorban a legutolsó csavarig minden eredeti, a járgány vadonatújnak tűnik – hiszen lényegében az is.

Fotó: Kiss Sándor


Egy újabb kiállítóteremben ismét személyes élmények elevenednek meg. „Az első családi autót édesapám vásárolta: ez az 1948-ban gyártott Vauxhall Velox. A falon a fénykép, amelyen apám éppen ebben ül. Ezzel az autóval tanultam meg vezetni, ehhez fűződnek első autós élményeim. Ez áll a legközelebb a szívemhez. Ennek, s a többi családi járműnek mind eszmei értéke van” – vallja dr. Kaáli Nagy Géza.


AMI MÉG ÉRDEKELHET