La Copenhaga pe timpul Crăciunului – partea a ii-a

Un periplu în Copenhaga înseamnă: calendar advent, bere la halbă, gusturi, miresme, călătorii pe biciclete și impresii minunate, dincolo de hygge.

Foto: Getty Images


Fotó: Shutterstock

Tipikus New Nordic Cuisine: sült királyrák wasabis majonézzel

Copenhaga oferă o variatate de invidiat, când vine vorba despre gastronomie. Restaurantul de burgeri Sporvejen din Piața Gråbrødre, care este mobilat ca un tramvai de modă veche. Un loc la fel de boem este Paludan Bog & Cafe, care este prima cafenea cu cărți a orașului, aflată la Fiolstræde 10, unde pe rafturi se află sute de cărți. Astfel, dacă ajungem singuri la locul respectiv, putem citi sau răsfoi o carte.

La prânz, danezilor le place să savureze câteva aperitive reci, ușoare. Mâncarea tipică sudică, de exemplu, este „smørrebrød” (pâine cu unt) care, desigur, este acompaniată de pește, limbă de vită, caviar și altele asemenea, pentru un aport echilibrat și suficiente calorii. Iubitorii de dulce pot face un pelerinaj către Latinerkvarteret (Cartierul Latin) la Sankt Peders Bageri, găzduit într-o clădire catalogată drept monument istoric. Melcul cu scorțișoară preparat în brutăria fondată în 1652 este celebru. Desigur, dacă doriți mâncare autentică și caldă în stilul și cu ingredientele locale, aveți nevoie de New Nordic Cuisine. Esența conceptului de restaurant care stimulează gastronomia globală de un deceniu și jumătate este de a folosi ingrediente organice provenite de la producători locali, acordând o atenție deosebită conștientizării mediului (de exemplu sezonalitate) și sustenabilității.

Foto: Noma

Platou de fructe de mare la Noma

Dacă portofelul vă permite, atunci merită, de asemenea, să încercați unul dintre restaurantele cu stele Michelin ale orașului - în prezent sunt 14. Geranium și Noma ocupă primul loc, cu câte trei stele fiecare – aici se poate ajunge însă numai cu rezervare. Odată cu apropierea Crăciunului, rezervările sunt problematice nu numai în restaurantele de top, ci și în altele recunoscute pe plan local, precum Schønnemann în centrul orașului, 1733, Høst sau Komplet.

Meniul de Crăciun

Foto: Getty Images

Trilogia Flæskesteg (ceafă prăjită cu varză roșie și cartofi fierți), stegt (rață prăjită cu „cartofi maro” și mere prăjite, prune uscate) și risalamande (orez în lapte cremos, vanilat, cu migdale și compot de vișine) este un meniu clasic de Crăciun în Danemarca. Berea este servită zilnic, dar vinul este servit la masă cu ocazia sărbătorii, iar cina festivă este completată de un joc pentru a fi cu adevărat hygge. O singură migdală întreagă este amestecată în orezul cu lapte, iar cine o găsește, primește un cadou: un porc norocos de marțipan. Unul dintre copii în mod cert va avea un porc. Sau mai bine zis toți copiii.

Să bem bere sau să ne jucăm

Foto: Facebook

O vizită la fabrica de bere Carlsberg. Iarna există un program de la sine înțeles la Copenhaga, din mai multe motive: vizitatorul se poate relaxa într-un loc acoperit și cald în timpul călătoriei în oraș, în culisele unei expoziții interactive și alături de o bere, privind cea mai mare colecție de sticle de bere din lume. Danezii sunt maeștri în fabricarea acestei băuturi și, în consecință, le place berea, după cum demonstrează Taphouse, una dintre cele mai mari fabrici de bere din Europa, cu o selecție impresionanată de sortimente la halbă. Din cele 61 de robinete curg delicatese ale 41 de fabrici de bere din 7 țări, în timp ce pe site-ul web puteți urmări „în direct” care dintre cele 61 de robinete funcționează. „Legea numerelor mari” predomină și într-unul dintre primele și cele mai mari spații culturale din Danemarca: Bastard Café, care s-a deschis în 2014 la Huset KBH, unde se pot găsi toate jocurile de societate imaginabile - în prezent, într-un număr de patru mii. Localnicii spun că aici se găsesc jocuri pentru toate ocaziile și stările posibile, asta înseamnă că vizitatorii nu au altceva de făcut decât să se așeze la o masă liberă, sau să se alăture străinilor, să comande o ciocolată caldă sau o cafea și să joace. Nu contează dacă nu cunoașteți regulile jocului, cel mai important lucru este să vă țineți de joc, pentru că esența acestuia vi se va dezvălui automat. Asta este într-adevăr hygge.

Copenhaga - info

Foto: Unsplash

  • Numărul de locuitori: 1.337.000
  • Cea mai mare altitudine: 91 m
  • Temperatura medie în decembrie: 2,5° C
  • Numărul orelor însorite în decembrie: 40,6
  • Valută: coroană daneză (DKK); 1 DKK ~ 0,66 RON
  • Intrarea la Muzeul Național (Nationalmuseet): gratuită
  • Prețul unei cafele: 25–50 DKK
AMI MÉG ÉRDEKELHET