Karácsony idején Koppenhágában: gasztronómia és Hygge – 2. rész

Koppenhágában egyszerre találjuk meg a hagyományos, autentikus ízeket és a New Nordic Cuisine egyedi kreációit is. Kalandozás a Nomától a Carlsbergig!

Fotó: Getty Images

Sorozatunk első részében bemutattuk, mire számítsunk az advent idején Koppenhágában, de a város természetesen a gasztronómia szempontjából is egyedi – a komoly és a laza helyek egyaránt népszerűek.

Fotó: Shutterstock

Tipikus New Nordic Cuisine: sült királyrák wasabis majonézzel

A lezser kategóriába tartozik a Gråbrødre téren található Sporvejen burgerezőbe, amely úgy van berendezve, mint egy régimódi villamos. Hasonlóan laza hely a magát a város első könyves kávézójaként hirdető Paludan Bog & Cafe a Fiolstræde 10. alatt, ahol a polcokon könyvek százai sorakoznak, hogy ha egyedül érkezünk a helyre, és könyvet olvasgatnánk vagy lapozgatnánk, megtehessük.

Tehetjük ezt akár egy lazacos szendvics mellett, a dánok ugyanis előszeretettel dobnak be valami könnyed hideg fogást. Tipikus délidei étel például a „smørrebrød" (vajas kenyér), s persze csak nevében ennyire puritán, a hal, a marhanyelv, a kaviár és az ezekhez hasonló feltétek korrekt ízélményt és elegendő kalóriát biztosítanak. Az édesszájúak elzarándokolhatnak a Latinerkvarteretbe (Latin negyed), a műemléki védettséget élvező épületben működő Sankt Peders Bagerihez. Az 1652-ben alapított pékség fahéjas csigája a városimázs emlékezetesen ragacsos, ehető darabkája. Persze, ha stílusában és alapanyagában autentikus és meleg ételre vágyunk, akkor a New Nordic Cuisine az, amire szükségünk lesz. A globális gasztronómiát másfél évtizede koppenhágai indulással megbolydító éttermi koncepció lényege, hogy helyi termelőktől beszerzett organikus alapanyagokat használ, nagy figyelmet fordít a környezettudatosságra (pl. szezonalitás) és a fenntarthatóságra.

Fotó: Noma

Tenger gyümölcsei a Nomában

Ha bírja az ember pénztárcája, a város Michelin-csillagos éttermeinek egyikét is érdemes kipróbálni – jelenleg 14 van, a lista élén a Geranium és a Noma áll három-három csillaggal –, de csak akkor, ha sikerült asztalt foglalni. Ez, mármint a foglalás, karácsony közeledtével nem csak a fine dining szentélyeiben problémás, és ugyanez érvényes a magas helyi értékkel bíró éttermekre is, mint például a belvárosi Schønnemann, az 1733, a Høst vagy a Komplet. A munkahelyi karácsonyi vacsora, a „julefrokost" időszakában minden szabad asztal kincs. Ami leginkább nincs.

Karácsonyi menüsor

Fotó: Getty Images

A flæskesteg (sült karaj vöröskáposztával és főtt krumplival), stegt and (sült kacsa „barna krumplival" és sült almával, aszalt szilvával), risalamande (tejszínes, vaníliás tejberizs apróra vágott mandulával, meggykompóttal) hármasa amolyan papírforma menüsor karácsonyi vacsoraként Dániában. Hétköznap sör, az ünnep alkalmával azonban bor kerül mellé az asztalra, hyggés bukét viszont egy játéktól kap a vacsora. A tejberizsbe egy szem mandulát egészben kevernek bele, és aki ezt megtalálja, ajándékot kap: egy szerencsehozó marcipánmalacot. Mindig valamelyik gyereknek van malaca. Vagy inkább az összesnek.

Sörözzünk és/vagy játsszunk!

Fotó: Facebook

Taphouse 61 sörcsappal vár

Főzdelátogatás a Carlsberg sörgyárában – több okból is evidens koppenhágai program télen. Hiszen itt fedett, meleg helyen pihenheti ki az utazó a városi barangolást, interaktív kiállítás kulisszái között és sör mellett, a világ legnagyobb sörösüveg-gyűjteményét mustrálva.

A dánok e nedű készítésében mesterek, ennek megfelelően kedvelik is a sört, amit olyan fővárosi kulturális létesítmények is bizonyítanak, mint például a Taphouse, amely Európa egyik legnagyobb csapolt választékot kínáló sörháza. A 61 csapból 7 ország 41 sörfőzdéjének finomságai folynak, miközben a honlapon „live" követhető, melyik csap működik éppen a 61-ből. A cikk írásának pillanatában (egy szombat kora délután) például 61/60/10 a viszonyítási számsor.

A „nagy számok törvénye" Dánia egyik első és egyben legnagyobb kulturális terében, a Huset KBH-ban található, 2014-ben megnyitott Bastard kávézóban is érvényesül, ahol minden elképzelhető társasjáték megtalálható – jelenleg négyezer darab. A helyiek szerint itt minden alkalomra és hangulathoz találni megfelelőt, azaz nincs más dolga a betérőknek, mint leülni egy asztalhoz (vagy becsatlakozni ismeretlenekhez), rendelni egy forró csokit vagy kávét, és játszani. Az sem baj, ha nem ismeri az adott játék szabályait, a legfontosabb úgyis átragad rá, és ez a lényeg. A hygge... Tényleg.

Koppenhága számokban

Fotó: Unsplash

  • Koppenhága népessége: 1,3 millió fő
  • Legmagasabb pont: 91 m
  • Decemberi átlaghőmérséklet: 2,5 °C
  • Napsütéses órák száma decemberben: 40,6
  • Fizetőeszköz: dán korona (DKK);1 DKK
  • Belépő a Nationalmuseetbe: ingyenes
AMI MÉG ÉRDEKELHET