Ezeken a településeken ehetünk igazán finomat Angliában

Friss, helyi termékekre épül a vidéki gasztroturizmus.

Fotó: Shutterstock

Az Angliába utazók korábban nem feltétlenül a helyi konyhaművészet miatt választották a szigetországot, azonban gyönyörű vidéki régiói ma már igazi gasztroturisztikai fellegvárak. A legjobb helyekből a Guardian válogatott.

​Porthleven, Cornwall

Fotó: Shutterstock

Nagy-Britannia legdélebbi kikötője, egy alig 3000 lakosú cornwalli városka, amely elsősorban halászatból tartja fenn magát. Nem véletlen, hogy itt kaphatók a vidék legjobb halételei, köztük olyan fogásokkal, mint a makrélapástétom vagy a sós-borsos tintahal. Sok vendéglőben kapható a francia eredetű, ízletes halas zöldségleves, a bouillabaisse is – a legfinomabbat a remek pizzákat is készítő Amelies nevű helyen szolgálják fel.

Tisbury, Wiltshire

Fotó: Shutterstock

Több ezer hektárnyi farm veszi körül a Wiltshire megyében húzódó Nadder-völgy legnagyobb falvát, amelyek mind hozzájárulnak a település virágzó gasztronómiai életéhez. Ennek központi része a csendes fő utca, amelyen jobbnál jobb éttermek és borozók sorakoznak, és minden adalékmentes helyi alapanyagokból készül. Az üzletek is hasonlóan magas minőséget képviselben, a Tisbury Delicatessenben csodás sajtokat vásárolhatunk, míg a Provenance legkapósabb árui a friss saláták, péksütemények és savanyúságok.

Deal, Kent

Fotó: Shutterstock

Számtalan helyen ehetünk friss halételeket Kent megye bájos tengerparti városában, amely egyre vonzóbb hely a gasztroturisták számára. A legfinomabb halpástétomokat a Jenkins Fishmongersben találjuk, de kifinomult, és remek ár-érték arányú hely a 81 Beach Street is, amely rengeteg gluténmentes és vegán fogást is kínál. A helyi kézműves söröket az Arno & Co étteremben kóstolhatjuk meg, tapasok kíséretében.

Orford, Suffolk

Fotó: Shutterstock

A 2020-ban Nagy-Britannia és Írország húsz legszebb faluja közé választott suffolki Orford legismertebb nevezetessége a 12. században épült, gyönyörű középkori kastély. Ugyanakkor a tengerparti település napjainkban már konyhájával is vonzza a látogatókat, amelynek legfőbb specialitása az osztriga. A Butley Orford Oysterage éttermet működtető Pinney család már 1959 óta árulja ezt a különleges kagylófélét, de más fogásaik, például a füstölt haluk is kiváló. Az édes ízekért pedig a Pump Street Bakery-t keressük fel, ahol a helyszínen készült kézműves csokoládét, friss péksüteményeket és kovászos kenyeret is árulnak.

Clitheroe, Lancashire

Fotó: Shutterstock

Clitheroe és a Ribble-völgy

A csodálatos lancashire-i Ribble-völgy kulináris központjában a hústermelés bír kiemelkedő jelentőséggel. A Tom's Table-ben kiváló, helyi húsból készült steakeket szolgálnak fel, míg a Cowmans Famous Sausage Shopban legalább hetven fajta kolbászból válogathatunk. Clitheroe-ban vannak a vidék legrégibb, a 12. század óta szervezett piacai, ahol kedden, csütörtökön és szombaton a helyi kistermelők árulják finomságaikat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET