„Palota a síneken”: 350 millió dolláros luxusvonat-koncepció

Teljesen új szintre emelné a vonatozás élményét Thierry Gaugain francia tervező legújabb koncepciója: privát luxusvonat egy nagyon gazdag tulajdonos számára.

Illusztráció: Thierry Gaugain

Alig néhány éve még úgy tűnt, hogy a távolsági vasúti közlekedés fokozatosan visszaszorul, de azóta sok minden megváltozott. Újra divatba jött a klasszikus utazási stílus, mivel egyre többen zöldebb módszereket keresnek a világ felfedezésére.

Illusztráció: Thierry Gaugain

Thierry Gugain francia ipari tervező úgy becsüli, hogy a G Train elnevezésű víziójának megvalósítása több mint két évig tartana és mintegy 350 millió dollárba kerülne. A „palota a síneken" leírással jellemzett, 400 méter hosszú vonat 14 vagonból áll majd. A modern technológiával előállított üvegből készült külsejének köszönhetően a vonat tetszés szerint lehet teljesen átlátszó, áttetsző vagy éppen fekete, éjjel pedig aranyszínű fényt bocsát majd ki, miközben 160 km/h sebességgel száguld a síneken.

Illusztráció: Thierry Gaugain

Az új generációs üveg különböző beállításokkal és fényárnyalatokkal alakítja át a belső teret. A tulajdonos és vendégei egyszerű gombnyomással válogathatnak hétféle belső dekoráció közül. Vagyis, bár odakinn esetleg talán éppen tél van, a tulajdonost egycsapásra gyönyörű nyári napsütés veheti körül, virágokkal és rétekkel.

Illusztráció: Thierry Gaugain

Gaugain elsősorban lenyűgöző jacht-tervei révén ismert, beleértve az Apple társalapítója, Steve Jobs számára egykor készített, 80 méter hosszú Venus nevű hajót. A vonatok terén viszont ez az első próbálkozása. Gaugain ipari designerként kezdte, dolgozott a Louis Vuitton és más divatházak számára, majd átnyergelt a motorkerékpárokra és szállodai belső terekre. A kilencvenes évek elején váltott át a vitorlásokra, és végül a szuperjachtok területén lépett a legfelső szintre.

Illusztráció: Thierry Gaugain

A külső és belső formatervezés esetében Gaugaint éppen a szuperjachtos múltja ihlette meg: az első vagonokban található a tulajdonosok nagy apartmanja, vendégszobák 18 személy részére, sportterem és fürdő, de van étterem-vagon, valamint színházi és más művészeti előadások bemutatására alkalmas nyílt terület is. Az utolsó vagon az autók, motorbiciklik és terepjárók szállítására van fenntartva.

AMI MÉG ÉRDEKELHET